Un german suspectat că ar fi furnizat o susţinere logistică piraţilor aerului de la Hamburg în atentatele de la 11 septembrie a murit, anunţă liderul Al-Qaida într-un mesaj audio publicat recent, relatează The Associated Press.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Ayman al-Zawahri a făcut acest anunţ într-un mesaj audio postat online pe 2 august, în care spune că un bărbat - pe care-l identifică drept Zuhair al-Maghribi - care a lucrat pentru As-Sahab, braţul media al reşeleiteroriste, este un ”martir”.

El spune că al-Maghribi este unul dintre cei mulţi care ”şi-au sacrificat vieţile”, fără să ofere detalii despre când sau cum au murit.

Al-Maghribi este un alias cunoscut al lui Said Bahaji, despre care autorităţile au spus că a lucrat pentru As-Sahab.

El a fost căutat în baza unui mandat internaţional de arestare emis de Germania în urma atentatelor teroriste comise în 2001 la New York şi Washington.

Bahaji, născurt în Germania, de origine marocană, i-ar fi ajutat pe piraţii sinucigaşi ai aerului Mohamad Atta, Marwan al-Shehhi şi Ziad Jarrah pe când se aflau la Hamburg şi ar fi fugit din ţară cu puţin înainte de atentatele de la 11 septembrie.

Într-o operaţiune, în 2009, armata pakistaneză a găsit paşaportul german al lui Bahaji, între altele, în urma unor confruntări armate într-un bastion taliban, la frontiera cu Afganistanul.

În paşaport era o viză turistică în Pakistan şi o ştampliă care arăta că acesta a ajuns la Karachi (sud) pe 4 septembrie 2001.

Autenticitatea înregistrării lui al-Zawahri nu a putut să fie confirmată independent, însă mesajul seamănă cu alte mesaje din trecut ale liderului Al-Qaida, scrie AP.

SITE Intelligence Group, o organizaţie care monitorizează site-uri jihadiste, a dezvăluit această înregistrare.

Potrivit SITE Intelligence Group, al-Zawahri ”dezvăluie în acest mesaj că Khalid Sheikh Muhammad", un lider de rang înalt din cadrul Al-Qaida aflat în custodia Statelor Unite, a înfiinţat As-Sahab.

Serviciile germane pentru informaţii externe, BND, nu a comentat marţi cu privire la mesaj, evocând politica organizaţiei, scrie AP.

Se credea că Bahaji a murit de mult, însă Al-Qaida nu a recunoscut vreodată moartea acestuia înaintea mesajului lui al-Zawahri de săptămâna trecută.

Potrivit unei liste cu persoane şi entităţi vizate de sancţiuni ale Consiliul de Securitate al ONU şi publicate de acest organism, Bahaji ”ar fi decedat în septembrie 2013 în zona frontierei afgano-pakistaneze”.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.