Jurnaliştii belgieni vorbesc despre ”gafa care le întrece pe toate”, după ce prinţul Laurent a participat îmbrăcat în uniformă de ofiţer naval la o ceremonie neautorizată, organizată pentru a marca nouă decenii de la înfiinţarea în China a Armatei de Eliberare a Poporului, relatează The Guardian.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Prinţul Laurent (53 de ani), care este fratele mai mic al regelui Filip al Belgiei, riscă o tăiere cu 10% a rentei regale de 308.000 de euro, după ce a târât întreaga familie regală într-o nouă gafă diplomatică de proporţii. De asemenea, acesta este deja cunoscut pentru o serie de întâlniri controversate cu reprezentanţi ai unor puteri străine, care nu au fost autorizate de miniştrii de la Bruxelles.

Anul trecut, premierul belgian i-a interzis prinţului să mai participe la discuţii neautorizate cu oficiali străini de rang înalt, după o serie de excursii controversate. Prinţul Laureant şi-a şocat o parte din conaţionali, atunci când s-a întâlnit cu preşedintele congolez Joseph Kabila, care a refuzat să se retragă după 16 ani petrecuţi la putere în Republica Democrată Congo.

Kabila a argumentat că ţara sa nu-şi poate permite organizarea de alegeri, aşa că va păstra puterea de la Kinshasa.

Prinţul Laurent s-a bucurat în perioada 2008-2010 de vizite frecvente în Libia, unde spera că va intra în afaceri cu fiii dictatorului Muammar al-Gaddafi.

De asemenea, prinţul belgian şi-a primit ultimul avertisment în decembrie 2016. atunci când a plecat într-o deplasare neautorizată pentru a se întâlni cu prim-ministrul din Sri Lanka, Ranil Wickremesinghe.

Aniversarea a 90 de ani de la înfiinţarea Armatei de Eliberare a Poporului putea să fie ignorată, dacă prinţul capricios nu ar fi postat pe Twitter o fotografie care demonstrează participarea sa la controversata ceremonie organizată la ambasada Chinei de la Bruxelles.

”În urma unor consultaţii cu regele, premierul a decis să aplice o sancţiune”, a declarat un purtător de cuvânt al executivului de la Bruxelles.

Prinţul Laurent a încercat să se apare, susţinând că a răspuns unei invitaţii personale de a participa la ceremonia de la ambasada Chinei.

Acesta s-a remarcat în ultimii ani ca o ruşine pentru familia regală şi a fost obligat anul trecut să ramburseze 16.000 de euro autorităţilor belgiene, după ce a decontat o vacanţă la schi, bonurile de la supermarket, precum şi taxele şcolare pentru cei trei copii ai săi, care urmează cursurile unei şcoli private din Belgia.

Anterior, prinţul a atacat familia regală într-un interviu televizat, acuzând că rudele sale au încercat să-i saboteze cariera şi s-au comportat aproape ca Stasi - poliţia secretă din Republica Democrată Germania.

”Familia mea nu m-a sprijinit niciodată”, s-a plâns prinţul Laurent.

În 2011, prinţul belgian şi-a pierdut permisul de conducere, după ce a fost prins conducând cu peste 30 de kilometri peste limită prin Bruxelles. Acesta a argumentat că ar trebui să existe un permis special pentru cei care conduc maşini rapide în Belgia.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.