Critici ale unor angajaţi Google cu privire la iniţiative în privinţa diversităţii în cadrul gigantului, provoacă furori în cadrul firmei, relatează BBC News.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Într-un memoriu intern, un inginer software afirmă că lipsa femeilor în posturi de rang înalt în domeniul tehnologic este motivată de diferenţele biologice dintre bărbaţi şi femei.

”Trebuie să încetăm să presupunem că prăpastia dintre genuri implică sexismul”, a scris el în document, extrem de dur criticat.

Însă autorul afirmă că a primit ”numeroase mesaje personale de la colegi de la Google care-şi exprimă recunoştinţa”.

Postat pe un forum intern de discuţii, acest articol a fost publicat integral de website-ul Gizmodo.

Inginerul afirmă că ”abilităţile bărbaţilor şi femeilor diferă în parte din cauza unor cauze biologice, iar aceste diferenţe pot explica de ce nu observăm o reprezentare egală a femeilor în (domeniul) tech şi (la) conducere”.

Autorul textului, a cărui identitate nu a fost dezvăluită, afirmă că, în general femeile ”preferă locuri de muncă în domeniile social şi artistic”, iar ”tot mai multor bărbaţi le place codarea”.

Noua şefă însărcinată cu diversitatea în cadrul uriaşului motor de căutare, Danielle Brown, a răspuns articolului. Ea afirmă că această ”dezbatere animată” a ”obligat-o” să spună câteva cuvinte.

Într-un e-mail intern, publicat de website-ul Motherboard, ea afirmă că articolul ”nu este un punct de vedere pe care eu sau această companie îl susţine, promovează sau încurajează”.

”Diversitatea şi incluziunea sunt părţi fundamentale ale valorilor noastre şi culturii pe care continuăm să o cultivăm”, adaugă ea.

”Nu există vreun echivoc în credinţa noastră că diversitatea şi incluziunea sunt critice succesului nostru ca şi companie şi vom continua să susţinem acest lucru şi să fim angajaţi faţă de el pe termen lung”.

Femei critică acest memoriu intern pe reţele de socializare, dar şi sexismul la locul de muncă în general.

Pe blogul de pe site-ul Medium, fosta ingineră Google Erica Baker se declară ”dezamăgită dar nu surprinsă”.

”Acesta nu este un comportament tocmai nou. Ceea ce este nou este faptul că acest angajat s-a simţit destul de în siguranţă să scrie şi să împărtăşească înăuntru o polologhie de opt pagini”, scrie ea.

Un raport Google cu privire la diversitate, publicat în iunie, arată că aproximativ 69% dintre angajaţi sunt bărbaţi, iar 56% albi.

Femeile deţin doar 25% din posturile de conducere şi 20% din posturile tehnice, de exemplu de programatoare.

ÎNGROJORĂRI MAI AMPLE

Plângeri din cauza unei adevărate culturi a sexismului şi a lipsei diversităţii există, mai larg, în sectorul tehnologiei.

O serie de directori, inclusiv Travis Kalanick, au părăsit anul acesta Uber, în urma unor acuzaţii potrivit cărora această firmă nu a făcut suficient în soluţionarea unor plângeri de hărţuire sexuală.

În iulie, investitorul în Silicon Valley Justin Caldbeck şi-a luat concediu pe o perioadă nedeterminată după ce a fost acuzat că a hărţuit sexual şase directoare în domeniul tehnologiei.

”Prăpastia în ceea ce priveşte influenţa între investitori de capital şi antreprenoare este înspăimântătoare şi detest faptul că comportamentul meu a jucat un rol în perpetuarea unui mediu ostil genului”, a scris Caldbeck într-un comunicat, la vremea respectivă.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.