Poliţia federală americană (FBI) a monitorizat reţele de socializare în ziua alegerilor, anul trecut, într-un efort de urmărire a uneii presupuse campanii ruse de dezinformare prin ”ştiri false”, dezvăluie CNN.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Twitterul şi Facebookul au fost, în lunile dinaintea alegerilor, principalele surse de ”ştiri” virale pe Internet.

Multe dintre aceste materiale în domeniul teoriei conspiraţiei şi farse vizau să răspândească acuzaţii false şi negative despre democrata Hillary Clinton.

În ziua alegerilor, pe 8 noiembrie, zeci de agenţi şi analiţşti s-au adunat într-un centru de comandament echipat cu monitoare uriaşe, la sediul central al FBI, la Washington pentru a monitoriza ameninţări în domeniul securităţii, potrivit mai multor surse.

Între ei s-au aflat analişti care au urmărit ameninţări cibernetice, după mai multe luni de intruziuni ruse care au ţintit fiecare parte a sistemului politic american, de la partide la centre de reflecţie şila sisteme de alegeri la nivel de state.

Pe 8 noiembrie, grupuri de analişti în domeniile cibernetic şi al contrainformaţiilor au urmărit reţele de socializare.

Analişti FBI au identificat conturi de utilizatori de pe reţele de socializare aflaţi în spatele materialelor, unii în străinătate.

Ei suspectau că cel puţin unii făceau parte din campania rusă de dezinformare, afirmă două surse la curent cu ancheta.

FBI a refuzat să comenteze aceste informaţii pentru CNN.

Acest teritoriu îi este neconfortabil poliţiei federale, având în vedere protecţia pe care o acordă Primul Amendament inclusiv ştirilor false.

”Ne-am aflat pe muchia legalităţii constituţionale”, a declarat o persoană la curent cu investigaţia. ”Monitorizam ştiri”.

Echipe de la FBI, Departamentul Securităţii Interne şi Biroului Directorului serviciilor naţionale americane de informaţii (ODNI) au participat la conferinţe telefonice, din trei în trei ore, cu o echipă din Sala de Criză (Situation Room), la Casa Albă, în care au discutat despre eventuale probleme, potrivit mai multor surse.

Probleme minore au apărut în toate colţuirile ţării, din Alaska şi până în Georgia.

La sfârşitul zilei, oficiali de rang înalt s-au felicitat între ei pentru o zi fără perturbări ale votului.

Un oficial din cadrul administraţiei Obama a răspuns mesajelor de felicitare altfel, apreciind că reacţia Guvernului american faţă de operaţiunea rusă a fost ”un eşec al imaginaţiei”.

”Glumiţi?”, îşi aminteşte că le-a spus acest oficial altora de la Casa Albă, care sărbătoreau succesul organizării alegerilor.. ”Ceea ce au făcut a funcţionat!”.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.