Primăria Galaţi a luat o serie de măsuri pe perioada caniculei, înfiinţând opt centre de prim ajutor în incinta unor magazine şi pieţe şi stropind cu apă străzile, în timp ce operatorul regional Apă-Canal a transmis o informare prin care oamenii sunt sfătuiţi să folosească în mod raţional resursele de apă, existând deja localităţi unde apa este furnizată cu program restricţionat din cauza consumului ridicat.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Ca urmare a atenţionării cod portocaliu de caniculă şi disconfort termic pentru perioada 4-5 august, Primăria Galaţi a anunţat, într-un comunicat, că a înfiinţat opt centre de prim ajutor dotate cu aer condiţionat şi apă potabilă. Centrele de prim-ajutor sunt amplasate în şase magazine şi două pieţe, iar la fiecare punct, în intervalul orar 11.00 – 16.00, sunt doi asistenţi medicali, angajaţi ai Serviciului de Asistenţă Medicală ai Municipiului Galaţi.

De asemenea, străzile din oraş vor fi stropite cu apă, între orele 6.00 – 22.00.  Totodată, programul de funcţionare al celor 18 fântâni arteziene este de luni până duminică, în intervalul orar 10.00 – 21.00/22.00, gălăţenii având la dispoziţie şi 44 de cişmele amplasate în parcuri, staţii de autobuz şi intersecţii.

Pe de altă parte, Societatea Apă Canal S.A. Galaţi atrage atenţia consumatorilor că udatul grădinilor în localităţile unde resursele de apă sunt limitate şi consumurile sezoniere ridicate pot duce la scăderea presiunii sau chiar la lipsa apei la robinete.

În aceste condiţiii, operatorul regional Apă-Canal a transmis o informare prin care cetăţenii sunt sfătuiţi să folosească în mod raţional resursele de apă.

"În contextul perioadei caniculare instalată, Societatea Apă Canal S.A. Galaţi atrage atenţia consumatorilor că udatul grădinilor cu apă potabilă în localităţile unde resursele de apă sunt limitate şi consumurile sezoniere ridicate poate conduce la scăderea presiunii sau chiar la lipsa apei la robinete. Prin urmare, Societatea APA CANAL S.A. Galaţi recomandă, pentru perioada de caniculă şi secetă, limitarea consumului de apă potabilă numai pentru nevoi gospodăreşti, mai ales la consumatorii casnici, atât din mediul urban, cât mai ales din mediul rural. Pentru udatul grădinilor este indicată folosirea unor surse alternative, cum ar fi forajele de mică adâncime sau bazinele pentru colectarea apei de ploaie", se arată în comunicatul Apă-Canal. 

Reprezentanţi ai societăţii Apă-Canal au precizat că, în această perioadă caniculară, peste 1.500 de gospodării din judeţul Galaţi, în care locuiesc circa 2.700 de persoane, primesc apă în regim restricţionat. Este vorba despre aproximativ 500 de consumatori din municipiul Galaţi, aflaţi în asociaţii de proprietari cu datorii care nu primesc în momentul de faţă apă în sistem centralizat, dar li se asigură apa potabilă de strictă necesitate cu ajutorul cisternelor zilnic, în condiţiile în care în mod obişnuit cisternele ajungeau la aceştia o dată la 48 de ore.  

Alţi circa 500 de consumatori din satul gălăţean Movileni primesc apă în sistem centralizat o dată la 48 de ore, dar numai timp de patru ore, în intervalul orar 6.00-10.00. Tot cu o frecvenţă de 48 de ore primesc apă şi cei 500 de clienţi ai societăţii din satul Smârdan, furnizarea apei fiind făcută însă timp de 12 ore, între 5.30-17.30. Aceste măsuri au fost luate din cauza creşterii consumului de apă care nu poate fi asigurat de actualele puţuri de captare a apei de adâncime, care au o capacitate redusă.    

Pe de altă parte, şeful Serviciului Judeţean de Ambulanţă Galaţi, Mihai Polinschi, a declarat, vineri, că un echipaj medical al ambulanţei a intervenit pentru salvarea unui bărbat de 68 de ani din localitatea Moscu, după ce acesta a mers afară prin soare.

"S-a intervenit în cazul unui bărbat de 68 de ani care, după ce a mers prin soare, a suferit un puseu de tensiune şi un accident vascular. El a fost transportat la spital unde este acum sub investigaţii medicale", a afirmat Polinschi. 

Joi, un bărbat, de aproximativ 60 de ani, din Galaţi, a decedat după ce a suferit un stop cardio-respirator, cel mai probabil din cauza caniculei, în condiţiile în care 11 persoane au avut nevoie de ajutor medical de urgenţă începând de miercuri şi până joi, la orele amiezii, după ce li s-a făcut rău în diferite locuri publice.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.