Un armistiţiu a intrat în vigoare joi - între regim şi rebeli - în provincia Homs, în Siria, în urma unui acord încheiat de Moscova cu privire la o nouă ”zonă de dezescaladare” vizând să conducă la un armistiţiu de durată în această ţară aflată în război, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Zona, situată în nordul provinciei Homs (centru), include 84 de localităţi, cu o populaţie de peste 147.000 de locuitori, a anunţat, la Moscova, Ministrul rus al Apărării.

Este vorba despre a treia ”zonă de dezescaldare” instaurată în Siria, după cea din sud-vestul ţării şi de la Ghouta de Est, în apropiere de Damasc.

Implicată militar alături de regimul sirian al lui Bashar al-Assad în războiul pe care acesta-l duce împotriva rebelilor şi jihadiştilor, Rusia încearcă să găsească mijloacele de a pune capăt conflictului care a devastat ţara, soldat cu peste 330.000 de morţi şi care a aruncat în stradă peste zece milioane de oameni.

Potrivit unui acord negociat la Cairo, la sfârşitul lui iulie, între militari ruşi şi rebeli sirieni, protagoniştii ”vor înceta complet focul” în zonă, începând de la prânz (9.00, GMT), a precizat ministerul rus.

Potrivit Observatorului Sirian pentru Drepturile Omului, între oraşele vizate de armistiţiu se află Al-Rastan, Talbiseh şi Houla, printre primele care s-au revoltat faţă de regim în 2011.

Aceste oraşe au trecut sub controlul opoziţiei în 2012. Sectoare situate la nord de Homs au fost vizate în ultima perioadă de bombardamente ale regimului.

SUPRAVEGHERE RUSĂ

Potrivit unui militant de la Talbiseh, Mustafa Khaled, ”un calm prevalează” în această regiune. ”Nu au existat încălcări”, a declarat ele pentru AFP.

”Însă se pare că oamenii nu au încredere în regim sau în ruşi”, a adăugat el.

Era calm şi la Houla. ”Nu am auzit vreun tir astăzi (joi)”, a declarat un locuitor, Abbas Abu Usama.

Forţele armate ale regimului nu au anunţt în mod oficial această a treia ”zonă de dezescaladare”, în pofida faptului că ele au proclamat armistiţii în sud şi la Ghouta, luna trecută.

În virtutea unui acord, în mai, cu Rusia, Iranul, alt aliat al regimului, şi Turcia, care-i susţine pe rebeli, patru ”zone de dezescaladare” urmează să fie instituite în Siria. A patra urmează să se afle în Idleb (nord-vest).

Potrivit Ministerului rus al Apărării, două baraje de control şi trei posturi de supraveghere - ale poliţiei militare ruse - urmează să fie instalate la limitele ”zonei de dezescaladare” din Homs, începând de vineri.

Militarii ruşi vor fi însărcinaţi să ”despartă părţile beligerante, să supravegheze (respectarea) armistiţiului şi să asigure trimiterea unor convoaie umanitare, dar şi evacuarea bolnavilor şi răniţilor”, a precizat el.

La rândul său, opoziţia va debloca tronsonul de autostradă care asigură legătura între Homs şi Hama, care trece prin ”zona de dezescaladare”, potrivit aceleiaşi surse.

Unităţi din cadrul poliţiei militare ruse au fost deja mobilizate în primele două ”zone de dezescaladare”.

CIVILI UCIŞI ÎN ATACURI AERIENE

Jihadişti din cadrul Statului Islamic şi Frontului al-Sham (fostul Front al-Nusra, fosta aripă siriană a Al-Qaida) sunt excluse de la armistiţiu, a precizat el.

Rusia ”va continua să facă tot ceea ce poate pentru ca pacea să revină cât mai rapid” în Siria, a dat asugurări purtătorul de cuvânt al ministerului.

Conflictul din Siria - declanşat în martie 2011 de reprimarea sângeroasă a unor manifestaţii în favoarea democraţiei şi purtat iniţial între armată şi rebeli - a devenit tot mai complex în timp, odată cu implicarea unor actori regionali, a unor puteri străine şi a unor grupări jihadiste, pe un teritoriu tot mai fragmentat.

În afară de campania de bombardamente aeriene ruse, o coaliţie internaţională condusă de Statele Unite continuă să efectueze atacuri aeriene vizând gruparea jihadistă Statul Islamic în Siria.

Peste 40 de civili au fost ucişi miercuri, în raiduri aeriene, în zone aflate sub controlul Statului Islamic, potrivit Observatorului.

La Rakka, principalul fief al Statului Islamic, au fost ucise 28 de persoane - în atacuri aeriene ale coaliţiei -, iar alte 15 au fost ucise - în raiduri ruse - într-un oraş din provincia Deir Ezzor (est).

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.