Preşedintele Venezuelei Nicolas Maduro a reuşit să impună alegerea unei Adunări Constituante duminică, în pofida respingerii opoziţiei şi condamnărilor comunităţii internaţionale, scrie AFP, care prezintă ceea ce se ştie şi ceea ce nu se ştie despre această iniţiativă controversată.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

CE SE ŞTIE

- Constituanta va fi o ”super putere”, deasupra tuturor puterilor constituite, inclusiv a Parlamentului, dominat de opoziţie.

”Ea poate să regenereze totul, să creeze totul, este puterea puterilor”, a declarat Nicolas Maduro, promiţând că această adunare va aduce ”pacea”, în contextul în care manifestaţii cer plecarea sa de la putere şi s-a soldat cu 120 de morţi în patru luni.

”Lipsa limitelor” Constituantei înseamnă un eşec al democraţiei, însă ”rezistenţa societăţii, costul represiunii pentru Guvern şi presiunea internaţională” ar putea să impună limite, a declarat pentru AFP analista Colette Capriles de la Universitatea Simon Bolivar.

- Noua Constituţie va fi redactată de 545 de ”constituanţi”, dintre care 364 aleşi în funcţie de reguli teritoriale şi 181 de sectoare sociale. Opoziţia, care a refuzat să participe, critică acest ”vot corporatist” definit de Maduro.

În faţa acuzaţiilor de ”fraudă” cu scopul instalării ”dicaturii”, regimul chavist replică că noua Constituţie va deschide calea unei ”democraţii directe”.

- Constituanta va fi instalată miercuri, la Palatul legislativ, unde îşi va avea sediul, în paralel cu Parlamentul.

- Maduro a dat asigurări că Legea fundamentală care o va înlocui pe cea promulgată în 1999 de defunctul preşedinte Hugo Chavez va fi supusă aprobării prin referendum.

Analista Colette Capriles subliniază că această Constituantă ar putea să ia decizii care ţin de Executiv şi Legislativ, aşa cum au anunţat şeful statului şi funcţionari de rang înalt.

Iniţiativa a afost lansată fără o consultare prealabilă la urne.

- Unele dintre persoanlităţile cele mai puternice ale puterii vor face parte din Constituantă - inclusiv numărul doi în ierarhia Partidului Socialist Unit din Venezuela (PSUV, la putere) Diosdado Cabello, dar şi ministrul Afacerilor Externe Delcy Rodriguez şi Prima Doamnă Cilia Flores.

CEEA CE NU SE ŞTIE

- Durata sesiunii va fi decisă de către constituanţi.

- Dacă, având în vedere că este o ”super putere”, va dizolva sau nu instituţii precum Parlamentul sau Parchetul, aşa cum au ameninţat reprezentanţi de rang înalt ai taberei prezidenţiale.

- Procurorul general Luisa Ortega, o chavistă care şi-a întrerupt relaţiile cu preşedintele şi a încercat să pună capăt proiectului prin recursuri la Curtea Supremă - acuzată că serveşte Guvernul -, a avertizat cu privire la riscul ”unui sistem totalitar”.

- Dacă vor avea loc alegeri. Una dintre reprezentantele puterii electorale, Socorro Hernandez, a declarat că alegerile guvernatorilor, prevăzute în 2016, dar amânate în 2017, vor depinde de ”deciziile” constituanţilor.

- Opoziţia se teme că alegerile prezidenţiale prevăzute în 2018 vor fi suspendate.

- Constituanta este ”o măsură disperată” a unui Guvern care ”ştie că nu poate să convoace alegeri pentri că va pierde”, a declarat pentru AFP Diego Moya-Ocampos, un analist IHS Market Country Risk de la Londra.

Gestionarea de către Maduro şi Constituantă este respinsă de 80% dintre venezueleni, potrivit Institutului de sondare Datanalisis.

- Dacă această adunare va lansa o vânătoare de vrăjitoare, care ar putea creşte numărul ”deţinuţilor politici”, estimat la aproximativ 500 de ONG-ul Foro Penal.. Însă fostul ministru Delcy Rodriguez dă asigurări că această Constituantă nu vizează să ”aneantizeze adversarul”.

Potrivit lui Maduro, unul dintre obiective este stabilirea ”unui dialog” în vederea depăşirii crizei, însă el a avertizat totodată că ”se va face dreptate pentru crimele dreptei” în timpul manifestaţiilor.

Preşedintele susţine că adunarea va aduce stablitatea economică într-o ţară în faliment, însă măsurile în vederea atingerii acestuii obiectiv nu au fost detaliate.

Potrivit consultantului Ecoanalitica, dacă manifestaţiile continuă până la sfârşitul anului, PIB-ul se va contracta cu 9% în 2017, faţă de o previziune iniţială de -4,3%, antrenând patru ani de prăbuşire.

”Odată cu agravarea conflictului, reducerea investiţiilor şi sancţiunile (internaţionale), criza pe care o vedem este doar vârful aisbergului”, apreciază Luis Vicente Leon, preşedintele Datanalisis.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.