Preşedintele PNL, Ludovic Orban, a cerut vineri ministrului Agriculturii, Petre Daea, publicarea raportului privind dublul standard al produselor alimentare, argumentând că este rolul fundamental al Guvernului să informeze cetăţenii, să ia măsurile adecvate în cazul produselor neconforme şi să avertizeze asupra posibilelor efecte negative. De asemenea, Orban solicită demisia şefului ANPC, Marcel Bogdan Pandelică, pentru că a anunţat retragerea de pe piaţă doar a unei părţi dintre produse, fără a preciza care sunt acelea şi ce alte produse se află în continuare în circuitul comercial.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Solicităm, astfel, Guvernului să prezinte public măsurile luate în urma controlului efectuat. În probleme atât de importante cum sunt înşelarea consumatorului, punerea în pericol a sănătăţii oamenilor, orice Guvern trebuie să reacţioneze imediat, să informeze corect şi de urgenţă opinia publică şi să ia cele mai drastice măsuri prevăzute de lege. De altfel, vom formula în numele PNL o cerere oficială în baza Legii 544/2001 privind liberul acces la informaţii de interes public pentru a putea pune la dispoziţia opiniei publice datele complete ale controlului”, se arată într-un comunicat de presă semnat de Ludovic Orban.  

Liderul PNL spune că nu poate accepta să fie protejate anumite firme, în dauna celor care s-au dovedit corecte, iar în acest mod să fie cauţionată înşelarea consumatorilor români. El a atras atenţia asupra faptului că o astfel de conduită are conotaţii infracţionale în raport cu interesele publice.

Orban subliniază dubla abordare a Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorului, despre care spune că în alte situaţii a desfăşurat controale publice asupra agenţilor economici, dar în acest caz a preferat să menţină confidenţial acest proces.

”În consecinţă, solicităm demiterea preşedintelui ANPC, Marcel Bogdan Pandelică, pentru încălcarea Hotărârii de Guvern 700/2012, articolul 2: «Autoritatea (...) acţionează pentru prevenirea şi combaterea practicilor care dăunează vieţii, sănătăţii, securităţii şi intereselor economice ale consumatorilor». Şeful ANPC a anunţat că au fost retrase de pe piaţă doar o parte dintre produse, fără a preciza care sunt acelea şi ce alte produse se află în continuare în circuitul comercial”, se mai arată în comunicatul de presă al liderului PNL.

El atrage atenţia asupra faptului că autorităţile nu se pot prevala de presupusa inexistenţă a normelor juridice necesare pentru a da curs solicitării PNL, întrucât este vorba de o procedură uzitată atunci când evaluarea a fost realizată în mod riguros, profesionist şi cu metode demonstrabile. Orban aminteşte, în acest sens, precedentul scandalului cărnii de cal din 2012, când au fost nominalizate chiar de către autorităţi firmele cu probleme în presa internaţională.

”Dacă ministrul Daea, în chestiuni grave cum sunt înşelarea consumatorilor, punerea în pericol a sănătăţii cetăţenilor, nu va da publicităţii informaţiile solicitate, trebuie să se rezume la cheltuirea pensiei speciale de parlamentar – pentru care s-a milogit şi s-a înjosit – ori să se angajeze la una dintre firmele pe care le protejează, dar să lase ministerul Agriculturii pe mâini mai bune”, conchide Ludovic Orban.

Autorităţile române au descoperit nouă din 29 de produse alimentare care aveau standarde duble din punct de vedere calitativ în România şi în câteva ţări din UE, în urma analizelor comparative, a declarat miercuri directorul Institutului de Igienă şi Sănătate Publică Veterinară (IISPV), Rodica Tănăsuică, în cadrul unei conferinţe de presă la care a participat şi ministrul Agriculturii, Petre Daea.

La aceste acţiuni au participat reprezentanţi ai Ministerului Agriculturii, de la Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA) şi de la Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorilor (ANPC). IIPSV este o instituţie aflată în subordinea ANSVSA.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.