Ministerul Educaţiei Naţionale (MEN) precizează că, în luna februarie, a fost dat ordinul de ministru pentru cumpărarea de manuale pentru toate disciplinele de la clasa a V-a, inclusiv Educaţie fizică şi sport, şi, fiind licitaţie publică, nu se pot refuza ofertele pentru nicio disciplină. Ministerul anunţă şi că, din cele 108 discipline, doar pentru 25 au fost depuse oferte.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

În ceea ce priveşte licitaţia pentru manualele de Educaţie fizică, Ministerul Educaţiei Naţionale precizează că, prin ordinul de ministru nr.3393/28.02.2017 au fost aprobate noile programe şcolare pentru clasa a V-a. În anexa ordinului sunt 108 programe aprobate, printre care şi programele pentru Educaţie fizică şi sport sau Pregătire sportivă practică (40 de programe pentru 40 de sporturi). Caietul de sarcini şi anunţul privind scoaterea la licitaţie pentru atribuirea contractului de achiziţie publică/acordului-cadru având ca obiect "Achiziţie manuale pentru clasa a V-a" au fost întocmite conform ordinului de ministru nr.3393/2017, adică pentru toate programele şcolare aprobate.

”În condiţiile în care MEN a anunţat ca va achiziţiona manuale pentru toate disciplinele, nu a fost operată o selecţie între cele 108 programe şcolare, astfel că în data de 8.03.2017 a fost încărcat în aplicaţia electronică SEAP caietul de sarcini pentru toate cele 108 discipline. Licitaţia a fost aprobată de ANAP, incluzând toate cele 108 discipline (loturi). În conformitate cu normele legale, fiind o licitaţie publică, nu se putea refuza participarea ofertanţilor pentru niciuna dintre discipline”, subliniază MEN.

Conform sursei citate, dintre cele 108 discipline s-au depus oferte de manuale pentru un număr de 25 de discipline (la Pregătire sportivă practică pentru două loturi - atletism şi fotbal).

Conform calendarului, versiunile digitale ale manualelor aprobate vor fi încărcate pe platforma manuale.edu.ro, iar în perioada 7-11 august, unităţile de învăţământ vor selecta titlurile ce vor face obiectul contractelor cu editurile furnizoare. 

”Prin urmare, Ministerul Educaţiei va încheia contracte cu editurile în funcţie de opţiunile cadrelor didactice exprimate în raport cu oferta existentă”, se mai arată în comunicatul MEN.

Precizările MEN vin după ce ministrul Educaţiei, Liviu Pop, a anunţat pe Facebook că elevii de clasa a V-a vor avea manual şi la Educaţie fizică, fiind deja aprobate manuale pentru această disciplină.

”Da, elevii din clasa a 5-a vor avea manual şi la disciplina educaţie fizică”, a scris Pop pe pagina sa de Facebook.

El precizează că în 7 august va fi finalizată licitaţia pentru manualele la care s-au depus contestaţii.

”Trist este faptul că editurile nu au depus oferte pentru toate disciplinele. Caut soluţii şi pentru aceste situaţii”, adaugă ministrul Educaţiei.

Comentariile la postarea lui Liviu Pop sunt critice, cei care îi scriu cerându-i soluţii pentru a uşura ghiozdanele copiilor, pentru săli de sport, pentru ca elevii să facă mai multă mişcare, nu să înveţe teorie.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.