Uniunea Salvaţi România (USR) anunţă că a trimis o scrisoare deschisă Avocatului Poporului prin care îi cere să sesizeze la Curtea Constituţională ordonanţa Guvernului prin care se modifică impozitarea contractelor parţiale de muncă.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Uniunea Salvaţi România consideră că decizia de impozitare a contractelor parţiale la nivelul unui salariu minim pe economie cu normă întreagă reprezintă un abuz la adresa angajatorilor şi a celor cu venituri mici şi încalcă prevederile constituţionale în domeniul fiscal.

Semnatarii scrisorii, deputaţii Silviu Dehelean şi Claudiu Năsui, susţin că ordonanţa Guvernului încalcă prevederile constituţionale deoarece Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal este lege organică şi nu poate fi modificată sau completată de către Guvern printr-o ordonanţă simplă.

”Totodată, prin această ordonanţă a fost instituită o derogare de la prevederile art. 4 din Codul fiscal, conform căruia acesta se modifică şi se completează prin lege care intră în vigoare în termen de minimum 6 luni de la publicarea în Monitorul Oficial al României. Mai mult, aceeaşi prevedere stipulează că atunci când se introduc impozite, taxe sau contribuţii obligatorii noi, se majorează cele existente, se elimină sau se reduc facilităţi existente, legile sau ordonanţele trebuie să intre în vigoare cu data de 1 ianuarie a fiecărui an”, se mai arată într-un comunicat al USR.

În opinia semnatarilor, se încalcă şi dreptul la libertate economică prevăzut la art. 45 din Constituţie, prin obligarea nejustificată a anumitor categorii de angajatori la plata contribuţiilor de asigurări sociale calculate prin raportare la salariul minim brut pe ţară, chiar şi pentru angajaţii cu jumătate de normă şi/sau care primesc o remuneraţie inferioară valoric.

”Una dintre tarele politicienilor care s-au succedat la conducerea României este aceea de a-i trata pe guvernaţi ca pe nişte contravenienţi sau infractori şi de a legifera în consecinţă. Cu toate că nu există vreo dovadă palpabilă că acei cetăţeni care sunt angajaţi cu fracţiune de normă urmăresc prin această să eludeze impozitele pe muncă, Guvernul Tudose a decis să îi forţeze să plătească ca şi când ar munci cu normă întreagă exact pe considerentele de mai sus. Prezumţia de nevinovăţie nu există pentru Guvernul PSD”, a declarat deputatul USR Silviu Dehelean, citat în comunicat.

Astfel, Uniunea Salvaţi România consideră că Ordonanţa pentru impozitare contractelor parţialede muncă ”reprezintă un abuz atât prin încălcarea unor obligaţii legale dar şi pentru că îi dezavantajează pe angajatori şi pe cei cu venituri mici cărora li se dublează nivelul contribuţiilor sociale”.

”Având în vedere că Avocatul Poporului este singura instituţie care are dreptul de a sesiza direct Curtea Constituţională cu privire la ordonanţele Guvernului, Uniunea Salvaţi România cere acestuia să se adreseze instanţei de contencios constituţional pentru a remedia acest derapaj de la principiile statului de drept şi a împiedica Guvernul să-şi atribuie în mod discreţionar competenţe nerecunoscute de Constituţie şi lege”, se arată în comunicat.

”Prin această ordonanţă, coaliţia PSD – ALDE continuă maniera haotică de guvernare prin care în loc să îşi respecte promisiunile electorale de reducere a impozitelor şi taxelor legiferează introducerea intempestivă a unui regim fiscal abuziv pentru companii şi pentru contribuabilii oneşti şi de bună credinţă din această ţară”, a declarat şi deputatul USR Claudiu Năsui.

Preşedintele PNL, Ludovic Orban, a declarat luni că Biroul Executiv al partidului a decis sesizarea Avocatului Poporului pentru a ataca la Curtea Constituţională (CCR) ordonanţa prin care Guvernul obligă angajatorii să plătească contribuţiile la asigurările sociale şi la asigurările de sănătate la nivelul salariului minim pentru cei care au contracte part-time, argumentând că actul normativ încalcă legea fundamentală, Codul Fiscal şi Legea privind transparenţa decizională.

Guvernul a aprobat, joi, în şedinţă, o Ordonanţă privind introducerea pentru angajatori a obligaţiei de a plăti CAS şi CASS la nivelul salariului minim, în prezent de 1.450 lei, pentru salariaţii cu timp parţial de muncă, indiferent dacă remuneraţia este sub nivelul salariului minim, excepţie de la această prevedere făcând elevii, studenţii şi pensionarii.

O altă solicitarea adresată Avocatului Poporului de a sesiza Curtea Constituţională a fost făcută de către Consiliul Naţional al Întreprinderilor Private Mici şi Mijlocii din România (CNIPMMR) care consideră că Ordonanţa de Guvern prin care se introduce plata contribuţiilor de asigurări sociale la nivelul salariului minim brut pentru contractele de muncă part-time afectează în esenţa sa dreptul de proprietate al angajatorului, ceea ce contravine articolului 44 din Constituţie, "raportat la încălcarea dreptului de proprietate al angajatorului, prin obligarea acestuia de a plăti contribuţii sociale mai mari decât munca prestată de salariat în baza raporturilor de muncă".

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.