Pasajul rutier de la Piaţa Sudului a fost redat integral circulaţiei, duminică, fiind deschis şi pasajul pietonal, în timp ce trecerile de pietoni de la suprafaţă au fost desfiinţate. Primarul Capitalei, Gabriela Firea, a declarat că până la începutul lunii septembrie se va relua şi circulaţia tramvaielor.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

"Este un obiectiv de investiţii pe care l-am preluat într-un stadiu fizic de execuţie de 60 la sută. Din cauza slabului management, acest proiect a fost blocat. Beneficiile sunt foarte mari, în special, pentru această zonă. Practic, fluidizează traficul în zona de sud a Capitalei, creşte viteza de circulaţie şi scade cu aproximativ 70 la sută timpul de aşteptare în trafic", a declarat primarul Capitalei, Gabriela Firea.

Foto: Octav Ganea, Inquam Photos
Foto: Octav Ganea, Inquam Photos

Pasajul rutier are patru benzi, două pe fiecare sens, precum şi opt lifturi şi patru scări rulante. Primarul general a spus că are garanţia constructorului că până în septembrie va fi redată şi circulaţia tramvaielor.

"Până la începerea şcolilor, în jurul datei de 10 septembrie, avem angajamentul constructorului ca şi zona de tramvai să fie inaugurată şi lansată", a subliniat Firea.

Foto: Octav Ganea, Inquam Photos
Foto: Octav Ganea, Inquam Photos

La rândul său, primarul Sectorului 4, Daniel Băluţă, consideră finalizarea proiectului un "succes enorm" şi promite că în aproximativ două luni vor fi lărgite Şoseaua Berceni şi Şoseaua Turnu Măgurele şi va fi construită o parcare park&ride la metrou Piaţa Sudului.

"Veţi vedea că această zonă, într-o lună-două, acest proiect extrem de important va fi continuat cu lărgirea Şoselei Berceni până la linia de Centură, cu lărgirea Şoselei Turnu Măgurele, cu parcarea park&ride de la staţia de metrou Piaţa Sudului. Aceste lucruri vor fi demarate în 30-40 de zile", a spus Băluţă.

Întrebat dacă crede că pasajul de la Piaţa Sudului se va inunda la orice ploaie, la fel ca cel de la Unirii, primarul Sectorului 4 a spus că proiectul ăşi doreşte să fie "impecabil", însă testul ploii va demonstra asta.

"Dorinţa noastră este ca acest pasaj, din punct de vedere tehnic, să fie impecabil. Rămâne ca testul ploii să ne demonstreze dacă lucrurile sunt în parametrii sau nu. Da, într-adevăr, proiectul are 10 ani garanţie, dar gândiţi-vă că noi, pentru parcările supraetajate pe care le facem, cerem garanţie 20 de ani. Este ceva normal, pentru că vorbim de investiţii foarte mari", a adăugat primarul.

Foto: Octav Ganea, Inquam Photos
Foto: Octav Ganea, Inquam Photos
Primarul Capitalei anunţa, la începutul lunii mai, că i-a acordat un ultim termen constructorului, asocierea Astaldi-Euroconstruct, şi anume data de 28 iulie, pentru finalizarea lucrărilor la Pasajul rutier de la Piaţa Sudului, urmând să fie reziliat contractul dacă înţelegerea nu va fi respectată. Primarul a spus atunci că e de neacceptat termenul de 30 octombrie propus de constructor, în condiţiile în care lifturile şi scările rulante, ultimele elemente necesare, ar urma să fie livrate în iunie.
 
Circulaţia prin pasajul Piaţa Sudului a fost deschisă, în 28 aprilie, pe câte un fir în ambele sensuri.
 
Construcţia Pasajului Piaţa Sudului a început în primăvara anului 2014 şi trebuia terminată la sfârşitul anului 2015, dar pentru că acest lucru nu s-a întâmplat, termenul a fost prelungit până la 30 iunie 2016.  Fiindcă nici acest termen nu a fost respectat, reprezentanţii municipalităţii au semnat Actul Adiţional la Contractul de finanţare, prin care administraţia este obligată să încheie lucrările până în decembrie 2018.
 
Investiţia totală se ridică la 127 de milioane de lei, din care 90 la sută ar fi trebuit să fie fonduri europene. Din cauza întârzierilor, doar 18 milioane de lei au putut fi decontaţi la UE, iar restul banilor au fost plătiţi din bugetul municipalităţii.
 
Pasajul de la Piaţa Sudului are o lungime de 356 de metri şi înălţimea de cinci metri. În plus, au fost construite pasaje pietonale care fac legătura cu staţia de metrou, iar trecerile de pietoni de la suprafaţă au fost desfiinţate.
 
Foto: Octav Ganea, Inquam Photos
Foto: Octav Ganea, Inquam Photos

 

 

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.