Un număr de 19.296 de planuri de afaceri au fost înscrise în programul Start-Up Nation, cele mai multe înregistrându-se în Bucureşti (aproape 3.000 de proiecte) şi Cluj (circa 2.300), iar vârsta medie a antreprenorilor este de 36 de ani şi jumătate, a anunţat luni ministrul pentru Mediul de Afaceri, Comerţ şi Antreprenoriat, Ilan Laufer.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”În acest moment, am convigerea că vom reuşi o absorbţie de 100% a fondurilor europene care sunt alocate pentru programul Start-Up Nation, ceea ce este o veste foarte importantă pentru noi, dar şi a fondurilor care trebuie alocate de la bugetul de stat. Este un program fără precedent în istoria României”, a anunţat luni ministrul, într-o conferinţă de presă.

Din total, 70% din planuri (13,477) au fost transmise în ultimele cinci zile, iar 34% (6.539 planuri) în ultima zi.

Circa 77% din proiecte au fost depuse în mediul urban, iar restul în mediul rural.

De asemenea, 3.983 de planuri au obţinut 100 de puncte, alte 4.566 de proiecte au primit 95 de puncte, iar 104 planuri de afaceri, cu 90 de puncte.

El afirmă că nu toate planurile de afaceri se vor dovedi eligibile, iar unele se pot retrage, astfel există o marjă de 5-10%.

Valoarea ajutorului financiar nerambursabil solicitat de cei peste 19.000 de aplicanţi este de 3,74 miliarde lei, numărul de locuri de muncă asumate fiind de 44.681.

”Avem un potenţial maxim de 45.000 de locuri de muncă  noi create, în cazul în care am fi finanţat toate planurile de afaceri, şi o cerinţă de finanţare care se ridică la aproape 1 miliard de dolari”, menţionează ministrul.

Însă un număr de 8.653 de planuri de afaceri sunt în limita bugetului, prin care s-ar creea 20.956 de noi locuri de muncă.

Alte 10.373 de proiecte de afaceri în valoare de 2,03 miliarde lei sunt în aşteptare, prin care s-ar creea 23.725 locuri de muncă.

În ceea ce priveşte proiectele rămase pe dinafară, Laufer afirmă că încearcă să găsească soluţii de finanţare şi pentru acestea.

”Avem o masă mare de antreprenori care ne-au cerut să-i finanţăm. Pe cei pe care putem să-i finanţăm, în limitele bugetului pe care îl avem, o vom face, iar în calitate de ministru pentru Mediul de afaceri vă garantez că încerc să găsesc şi soluţii alternative pentru cei care totuşi doresc să meargă mai departe, să implementeze planul de afaceri pe care l-au depus şi voi reveni – sper până la sfârşitul săptămânii – să vedem ce alte pârghii mai sunt şi să le oferim o mână de ajutor”, a menţionat Laufer.

Aproape 55% din cei interesaţi să demareze o afaceri au sub 35 de ani, iar vârsta medie a antreprenorilor este de 36,5 ani.

Alte 270 de proiecte au fost înregistrate greşit, spune Laufer.

Din proiectele depuse, cele mai multe, 2.926, sunt din Bucureşti, Cluj (2.289), Timiş (885 proiecte), Ilfov (781 planuri de afaceri) şi Iaşi (770 planuri de afaceri).

Perioada de evaluare a tuturor dosarelor durează aproape 45 de zile.

Laufer estimează că primele acorduri se vor semna în aproximativ două săptămâni.

În prezent, sunt analizate ofertele depuse de cele trei bănci, CEC Bank, Banca Transilvania şi BCR, şi se negociază condiţiile finale.

”Convenţiile vor fi semnate în maximum 14 zile”, adaugă Laufer.

În ceea ce priveşte etapele care urmează acestea sunt: generarea numărului de identificare pentru fiecare proiect în Registrul Unic Electronic, verificarea veridicităţii şi eligibilităţii planurilor de afaceri şi semnarea acordurilor de finanţare, pe măsură ce planurile de afaceri sunt acceptate în program.

O nouă sesiune a programului ar urma să aibă loc abia în 2018.

Programul Start-Up Nation are, în acest an, o finanţare de 1,71 miliarde lei, care asigură, în temeiul legii, suportul activităţii a 10.000 de noi firme înfiinţate după 31 ianuarie 2017.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.