Reprezentanţii Mitropoliei Moldovei şi Bucovinei vor viziona luni înregistrarea cu care a fost şantajat episcopul Huşilor, Corneliu Bârlădeanu, vicarul administrativ Marian Timofte declarând sâmbătă că trebuie să se pregătească pentru Liturghie, motiv pentru care nu poate privi astfel de imagini.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

"Având în vedere că e sâmbătă după-amiază, eu sunt preot şi trebuie să mă pregătesc pentru Sfânta şi Dumnezeiasca Liturghie de mâine (n.r. - duminică), nu pot să includ în pregătirea pentru Liturghie aşa ceva. Amân pentru luni dimineaţă", a declarat Timofte la Antena 3.

Imaginile apărute în spaţiul public în care episcopul Huşilor este filmat în ipostaze intime cu un elev de seminar care la acel moment ar fi avut 17 ani au fost difuzate de Cancan, iar Patriarhia şi Mitropolia Moldovei au solicitat publicaţiei înregistrările.

FOTO: Facebook/Episcopia Husilor
FOTO: Facebook/Episcopia Husilor

Purtătorul de cuvânt al Patriarhiei Vasile Bănescu a declarat la Antena 3 că a fost pus în situaţia de a viziona imaginile şi că l-a recunoscut pe episcopul de Huşi. 

Bănescu a precizat însă că există varianta, susţinută şi de Episcopul de Huşi Corneliu Bârlădeanu, conform căreia "imaginile sunt trucate".

"Dacă această problemă devine una incontestabilă, Sinodul mitropolitan din Iaşi are datoria de a analiza cazul, de a estima consecinţele faptelor şi de a face propuneri de sancţionare sau recomandări, pe care ulterior le înaintează Sfântului Sinod", a explicat purtătorul de cuvânt al Patriarhiei.

Imaginile ar fi fost folosite de arhimandritul Cristian Jitaru, de la Episcopia Huşilor, şi de preoţii Gheorghe Damian, de la biserica din curtea Spitalului Judeţean de Urgenţă Vaslui, şi Răzvan Bumbu, de la Parohia Văleni, pentru a-l şantaja pe Bârlădeanu. Cei trei preoţi au fost trimişi în judecată de DNA.

Mitropolia Moldovei şi Bucovinei anunţat că "Sinodul mitropolitan a luat act cu tristeţe de existenţa în spaţiul public a unor dezbateri cu privire la presupuse abateri de natură morală, atribuite Preasfinţitului Corneliu, Episcopul Huşilor" şi urmează ca "forurile prevăzute de legislaţia bisericească în vigoare să rânduiască cele cuvenite în astfel de situaţii". De asemenea, credincioşii sunt îndemnaţi să "stăruiască în rugăciune".

 

"În ziua de 14 iulie 2017, s-a întrunit la Reşedinţa mitropolitană din Iaşi Sinodul mitropolitan al Mitropoliei Moldovei şi Bucovinei. Sinodul mitropolitan a luat act cu tristeţe de existenţa în spaţiul public a unor dezbateri cu privire la presupuse abateri de natură morală, atribuite Preasfinţitului Corneliu, Episcopul Huşilor", afirmă mitropolia într-un comunicat.

De asemenea, membrii Sinodului mitropolitan "au luat act de declaraţia Preasfinţitului Corneliu, care a afirmat că acuzaţiile care i se aduc nu au un suport real, fiind false".

"Sinodul mitropolitan a analizat cu atenţie întreaga problematică legată de acest caz, urmând ca forurile prevăzute de legislaţia bisericească în vigoare să rânduiască cele cuvenite în astfel de situaţii" precizează Mitropolia Moldovei.

Ierarhii Mitropoliei Moldovei şi Bucovinei îndeamnă clericii şi credincioşii din Moldova "să stăruiască în rugăciune, statornicie în dreapta credinţă şi în împlinirea poruncilor lui Dumnezeu".

 

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.