Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) a anunţat vineri că a demarat din 30 iunie o investigaţie legată de un posibil abuz pe piaţa de capital, după declaraţiile ministrului Finanţelor, Ionuţ Mişa, referitoare la desfiinţarea Pilonului II de pensii private.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

În 29 iunie, Ionuţ Mişa a declarat, în timpul audierilor din Parlament, că Pilonul II de pensii, care administrează active de aproape 40 de miliarde lei, va fi desfiinţat, banii vor fi returnaţi contribuabililor, iar aceştia vor trebui să aleagă între Pilonul I, de stat, sau Pilonul III, privat. Ulterior, el a precizat, într-un comunicat transmis de PSD, că nu a declarat că va susţine desfiinţarea Pilonului ll, ci doar a răspuns unei întrebări care "probabil, a fost interpretată greşit".

În 29 iunie, principalii indicatori ai Bursei de Valori Bucureşti (BVB) au încheiat şedinţa de joi în scădere accentuată, piaţa fiind afectată mai ales de publicarea informaţiilor despre noul program de guvernare, care schimbă total modul de impozitare, şi după ce ministrul a vorbit despre desfiinţarea pilonului II de pensii, unul dintre cei mai importanţi furnizori de capital din România.

ASF a anunţat vineri că a demarat, în 30 iunie, o investigaţie în acest sens.

”Sectorul Instrumente şi Investiţii Financiare din cadrul Autorităţii de Supraveghere Financiară (ASF) a demarat, încă din data de 30 iunie 2017, o investigaţie cu privire la posibilitatea existenţei unor elemente care intră sub incidenţa abuzului pe piaţă – manipulare prevăzut de Legea nr. 24/2017 privind emitenţii de instrumente financiare şi operaţiuni de piaţă”, a anunţat instituţia.

În situaţia în care, în urma analizelor efectuate, sunt constatate nerespectări ale prevederilor legale, ASF susţine că va lua măsuri ”care pot fi făcute publice, în funcţie de caracterul acestora”.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.

Citește și...