Liderul Statului Islamic Abu Bakr Al-Baghdadi a fost ucis, a anunţat marţi Observatorul Sirian pentru Drepturile Omului, care afirmă că deţine ”informaţii confirmate” în acest sens, relatează Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Ministerul rus al Apărării a anunţat în iunie că l-ar fi ucis pe al-Baghdadi într-un atac aerian asupra unei reuniuni a unor comandanţi din cadrul Statului Islamic, la periferia oraşului sirian Rakka. Însă Washingtonul a anunţat că nu poate să coroboreze informaţii despre moartea acestuia, iar oficiali occidentali şi irakieni şi-au exprimat scepticismul.

Reuters scrie că nu a putut să verifice de la surse independente moartea lui al-Baghdadi.

”(Avem) informaţii confirmate de la lideri, inclusiv unul de prim rang, din cadrul Statului Islamic, dintr-o zonă rurală din Deir Ezzor”, a declarat pentru Reuters directorul acestui ONG cu sediul în Marea Britanie Rami Abdulrahman.

Moartea lui al-Baghdadi a fost anunţată în mai multe rânduri în trecut. Însă Observatorul are reputaţia că deţine informaţii credibile despre războiul civil din Siria.

Abdulrahman a declarat că surse ale Observatorului din oraşul sirian Deir Ezzor (est) au fost informate de surse din cadrul Statului Islamic că al-Baghdadi a murit, ”însă nu au precizat când”.

Oficiali kurzi şi irakieni nu au confirmat moartea liderului Statului Islamic.

Departamentul american al Apărării a anunţat că nu deţine, imediat, informaţii care să coroboreze moartea lui al-Baghdadi.

Site-uri afiliate Statului Islamic şi fluxuri de pe reţele de socializare nu au difuzat vreo informaţie despre eventuala moarte a liderului jihadist.

Moartea lui al-Baghdadi, care a proclamat în 2014 un califat la Moscheea al-Nuri de la Mosul, în Irak, ar reprezenta una dintre cele mai mari lovituri date grupării jihadiste, care încearcă să-şi apere teritoriul asupra căruia deţine controlul - şi care se micşorează tot mai mult - în Siria şi Irak.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.