”Occidentul nu va fi niciodată înfrânt”, a promis preşedintele Donald Trump joi, în finalul discursului său de la Varşovia, promiţând să învingă în lupta împotriva extremismului, relatează The Associated Press.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Oamenii noştri vor prospera, iar civilizaţia noastră va triumfa”, a subliniat şeful statului american.

El a lăudat Polonia din cauza rezistenţei de care a dat dovadă în faţa ameninţărilor istorice ale Germaniei naziste şi Uniunii Sovietice.

”Haideţi să luptăm ca polonezii”, a spus el mulţimii în acest discurs pe care l-a susţinut în Piaţa Krasinski.

Trump s-a folosit de acest discurs cu scopul de a îndemna Statele Unite şi pe aliaţii lor să adopte spiritul mândriei patriotice care a ajutat poporul polonez.

El a făcut în repetate rânduri paralele cu credinţa extremiştilor şi a pledat asupra necesităţii interdicţiei de călătorie pe care a impus-o musulmanilor şi prin care restricţionează imigraţia din unele ţări musulmane afectate de terorism.

ARTICOLUL 5

Preşedintele american şi-a reafirmat în acest discurs angajamentul faţă de Articolul 5 al NATO.

Statele Unite ”au demonstrat nu doar prin vorbe, ci prin fapte, că susţine ferm” Articolul 5 cu privire la ”angajamentul apărării comune”, a subliniat Trump.

”E uşor să vorbeşti, însă faptele contează”, a insistat el.

Şeful statului american a fost criticat în primul său turneu în străinătate, îna mai, din cauză că nu şi-a exprimat în mod explicit angajamentul faţă de apărarea colectivă a statelor membrelor NATO, într-un discurs pe care l-a susţinut la cartierul general al Alianţei Nord-Atlantice, la Bruxelles.

Articolul 5 al Tratatului Atlanticului de Nord, semnat la Washington, prevede că un atac asupra unui membru este considerat un atac asupra tuturor membrilor Alianţei şi îi obligă pe toţi aliaţii să sară în apărarea ţării atacate.

Acest articol a fost invocat o singură dată în istoria Alianţei, în apărarea Statelor Unite, după atentatele teroriste de la 11 septembrie 2001.

BUGET

Trump a lăudat de asemenea Polonia, care-şi onorează angajamentul faţă de NATO cu privire la bugetul Apărării.

”Exemplul pe care-l daţi este cu adevărat magnific”, a declarat miliardarul american.

El s-a folosit de această vizită în Polonia pentru a-şi reitera îndemnul ca şi celelalte state membre NATO să-şi crească cheltuielile militare.

Polonia este ”acum unul dintre cei mai angajaţi membri ai NATO” şi ”şi-a redobândit locul de naţiune lideră a unei Europe puternice, întregi şi libere”, a subliniat Trump în acest discurs major.

El a lăudat totodată beneficiile unei Europe puternice, ”o binecuvântare pentru Occident şi lume”.

Primul turneu în străinătate al lui Trump a fost pătat de un discurs dur în care a îndemnat membri NATO să cheltuiască mai mult cu forţele lor armate.

Polonia este unul dintre cele cinci state membre NATO care alocă cel puţin 2% din PIB bugetului Apărării, aşa cum au convenit aliaţii să facă până în 2024 şi aşa cum le cere cu nerăbdare Trump.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.