Ministrul de Interne, Carmen Dan, a prezentat, joi, în debutul şedinţei Executivului, raportul privind problemele sistemului de intervenţii în caz de urgenţă, din care a reieşit că ar trebui alocate fonduri de aproape 400 de milioane de euro până în 2020 pentru o serie de reparaţii şi achiziţii. Premierul i-a cerut imperativ ministrului de Finanţe să găsească la rectificare 15 milioane de euro pentru prima etapă a modernizării.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Am luat în considerare reparaţia capitală într-un centru autorizat a motoarelor avionului mediu-curier Cesna seria 560-0200, destinat misiunilor umanitare SMURD. Necesarul financiar pentru această operaţionalizare este de 1.000.500 de euro. Reparaţia capitală a elicopterului MI8 şi configurarea acestuia pentru misiuni de căutare-salvare, inclusiv pe mare. Vorbim de montarea sistemului de flotabilitate, necesarul financiar estimat fiind de 5.000.600 de euro. Asigurarea capabilităţilor necesare pentru zborul night-vision-google pentru elicoptere grele din dotare - am luat în calcul operaţionalizarea a cinci elicoptere deja existente. Vorbim de un necesar financiar de 5 milioane de euro. Executarea de reparaţii şi asigurarea resursei de zbor în 2017 - efort financiar de 2,527 milioane euro, precum şi reducerea deficitului de personal. Necesarul financiar trebuie abordat în funcţie de bugetul alocat ordonatorului secundar”, a afirmat ministrul Internelor.

Carmen Dan a precizat că este nevoie de identificarea la nivelul MApN a unei locaţii în zona centrală a teritoriului naţional, în proximitatea arcului carpatic, pentru un heliport, amenajat ca teren de aterizare prevăzut cu posibilităţi de alimentare a elicopterelor, marcaje şi iluminaţie specifică, bugelul fiind de 220.000 de euro.

De asemenea, Carmen Dan a arătat că avioanele C27 Spartan vor fi folosite pentru stingerea incendiilor, după ce vor fi echipate cu sisteme de lansare din aer a containerelor cu apă.

”Total necesar financiar pentru această primă etapă ar fi 15.385.000 de euro. Analiza are în vedere şi o etapă ulterioară, care are o analiză şi a costului financiar pentru perioada 2018-2020”, a precizat ministrul de Interne.

În completare, premierul Mihai Tudose a precizat că suma totală necesară este de aproape 400 de milioane de euro până în 2020 şi i-a cerut ministrului de Finanţe ca la rectificarea bugetară din acest an să găsească banii necesari pentru prima etapă a procesului de modernizare.

”Pentru etapa I de 15.385.000 de euro, domnule ministru de Finanţe, la rectificare vreau banii ăştia! Nu e cu da sau nu”, i-a spus Tudose lui Ionuţ Mişa.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.