Donald Trump a promis joi, la Varşovia, că Statele Unite nu vor folosi niciodată energia pentru a exercita presiuni şi a constrânge ţări din Europa Centrală şi de Est şi a promis totodată că nu va permite nici altor ţări să le supună unor astfel de constrângeri, relatează The Associated Press.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Preşedintele american a făcut această promisiune joi, la Varşovia, după ce a susţinut prima sa conferinţă de presă în străinătate, alături de omologul său polonez Andrzej Duda, la summitul Iniţiativa Celor Trei Mări - o alianţă între state central şi est-europene de la malul mărilor Adiatică, Baltică şi Neagră.

Acest grup vizează să-şi reducă dependenţa faţă de livrările ruse de petrol şi gaze naturale.

Trump s-a declarat mândru de faptul că regiunea primeşte livrări americane de energie.

Polonia a primit luna trecută primul transport de gaze naturale lichefiate din Statele Unite.

Trump a subliniat semnificaţia specială pe care o are acestă regiune pentru el, în contextul în care soţia sa, Melania, s-a născut în Slovenia, o ţară care face parte din acest grup.

Andrzej Duda şi-a exprimat anterior speranţa ca ţara sa, membră a Uniunii Europene (UE), să semneze ”în curând” un contract pe termen lung cu Statele Unite în vederea livrării de gaze naturale lichefiate care să o ajute să-şi reducă dependenţa de importurile din Rusia.

Preşedintele polonez a făcut aceste declaraţii alături de Trump, care a anunţat că America este pregătită să semneze un acord ”în 15 minute” cu scopul de a ajuta regiunea să-şi diversifice sursele de energie.

Rusia şi-a folosit în trecut exporturile de petrol şi gaze naturale ca pe un mijloc de presiune în regiune.

Polonia a primit prima livrare de gaze naturale lichefiate americane luna trecută şi vrea să continue şi să furnizeze şi altor ţări din regiune.

Duda a anunţat că vrea să semneze un acord pe termen lung cu americanii, însă nu a precizat o dată în acest sens.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.