După incidentul de sâmbătă de la mitingul pentru susţinerea familiei tradiţionale, când o tânără a fost ridicată de jandarmi cu duba pe motiv că deranja desfăşurarea evenimentului, Jandarmeria a anunţat că se fac „verificări privind posibila încălcare a prevederilor legii privind organizarea şi desfăşurarea adunărilor publice”. La rândul ei, tânăra explică, într-un mesaj pe Facebook, că nu a vrut să incite la violenţă şi s-a arătat contrariată de intervenţia în forţă a jandarmilor.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Într-un comunicat care începe cu formularea ”JANDARMERIA – O FORŢĂ PENTRU SIGURANŢA TA”, Jandarmeria arată faptul că „o persoană de sex feminin s-a deplasat cu o bicicletă în imediata apropiere a locului în care organizatorii ţineau un discurs, trecând la adresarea unor cuvinte şi expresii de contestare a legitimităţii desfăşurării adunării publice, fapt ce a provocat întreruperea acesteia”

Potrivit forţelor de ordine, tânăra săvârşea ”acte de tulburare” şi a refuzat să plece din piaţă.

„Pentru evitarea unei posibile stări conflictuale cu participanţii la adunarea publică, a fost condusă de către un echipaj de jandarmi la sediul Secţiei 2 Poliţie, unde s-a procedat la legitimarea acesteia şi stabilirea identităţii, precum şi efectuarea de verificări privind posibila încălcare a prevederilor Legii nr. 60/1991 privind organizarea şi desfăşurarea adunărilor publice”, se arată în comunicat.

La rândul ei, tânăra, care se numeşte Oana Mardare, a postat un mesaj pe Facebook în care explică faptul că a mers în piaţă pentru a înţelege mai bine problema aflată în discuţie şi că nu a fost violentă, ci doar nu a fost de acord cu mulţime.

CITEȘTE ȘI Cluj: O tânără este cercetată pentru tulburarea manifestaţiei de susţinere a familiei tradiţionale. FOTO. VIDEO

„Nu, nu sunt ok. Nu am înţeles nimic din ce s-a întâmplat azi. Din momentul în care am deschis gura într-un spaţiu public, la o manifestare publică, într-un mod paşnic şi pacifist şi am fost luată pe sus. Din momentul ăla nu am mai înţeles nimic. Asta e şi problema mea în fond: nu înţeleg multe dintre lucrurile care se întâmplă în jurul meu. N-am înţeles de ce am fost azi dimineaţă la un marş de solidaritate în Cluj, la marginea Someşului, feriţi de privirile oricărui clujean care s-ar putea simţi jignit de câteva sute de oameni care promovau iubirea şi drepturile omului. N-am înţeles de ce în Piaţa Avram Iancu e autorizată, fără nicio problemă, o manifestare care promovează ura şi discriminarea. N-am înţeles de ce, eu, cetăţean, nu am voie să stau să ascult ce zice celălalt cetăţean şi să îmi permit să corectez afirmaţiile lui eronate. N-am înţeles de ce eu, cetăţean, sunt scoasă cu forţa din spaţiul public când le spun că, dacă mă lasă, plec de bună voie după ce se termină manifestarea la care vreau sa particip, pentru că mă interesează sincer să ÎNŢELEG. N-am înţeles de ce Jandarmeria este agresivă cu un om care nu e agresiv. De ce sunt acuzată de violenţă când nu am fost violentă, de consum de alcool când nu consum alcool, de rebeliune când nu am fost rebelă. N-am vrut scandal. Revoluţie. Atenţie. N-am vrut să fiu curajoasă. Am vrut doar să văd câţi oameni sunt în Piaţa Avram Iancu şi să aud ce tip de discurs este considerat potrivit pentru «centru». Dar mi-am permis să nu fiu de acord. În centru centrului. Şi... asta nu se face”, a scris Oana Mardare.

Martorii povestesc că, în momentul în care tânăra şi-a pus punctul de vedere în contradictoriu cu unul dintre vorbitori, participanţii au început să o apostrofeze.

Jandarmii s-au apropiat şi i-au cerut să plece, însă când tânăra a refuzat, un individ din mulţime a apucat-o de mijloc şi a doborât-o, cu tot cu bicicleta pe care era.

Jandarmii au intervenit, iar martorii susţin că au târăt-o zece metri până lângă dubă. În acest timp, fata plângea şi susţinea că vrea să rămână să audă ce se vorbeşte. Într-un final, jandarmii au luat-o pe sus şi au urcat-o în dubă, ducând-o la Secţia 2 Poliţie pentru cercetări.

Aproximativ cincizeci de persoane au participat, sâmbătă, în Piaţa Avram Iancu din centrul municipiului Cluj-Napoca la un miting de susţinere a familiei tradiţionale, organizat de Partidul România Unită, Partidul România Mare şi oganizaţia Noua Dreaptă.

Manifestarea a început cu rostirea în grup a rugăciunii ”Tatăl Nostru”, manifestanţii având pancarte pe care se putea citi ”Împotriva homoxexualilor pentru normalitate”, ”Clujul nu este Sodoma”, sau ”Trei milioane de români, o singură voce: referendum”.

 

La un moment dat, unul dintre vorbitori a catalogat drept ”obscenă” manifestarea de susţinere a comunităţilor sexuale ce avusese loc mai devreme în oraş, iar o tânără din mulţime a replicat: ”Am fost acolo, nu a fost obscen”.

 

În acel moment, tinerei i s-a cerut să plece, fiind apostrofată de mai mulţi participanţi.

 

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.