Deputaţii germani au adoptat vineri un proiect de lege care autorizează căsătoria între persoane de acelaşi sex, după ce cancelarul german Angela Merkel a renunţat să i se mai opună de principiu, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Textul, care stabileşte că o ”căsătorie este încheiată pe viaţă de două persoane de sex diferit sau de acelaşi sex”, a fost adoptat cu o majoritate de 393 de voturi de deputaţi din trei partide de stânga reprezentate în Camera inferioară a parlamentului - social democraţii, ecologiştii şi stânga radicală - cărora li s-au alăturat deputaţi din familia conservatoare a lui Merkel.

Dintre conservatori, 226 s-au pronunţat împotrivă.

Germania se va alătura, astfel, celor 20 de state occidentale - între care 13 din Europa - care au legalizat deja ”mariajul homo”, cum îi spun germanii.

Berlinul a adoptat în 2001 o uniune civilă care oferă drepturi echivalente căsătoriei, mai puţin anumite avantaje fiscale şi în materie de adopţie.

Noua lege, care este necesar să fie adoptată în Camera superioară a Parlamentului pentru a intra în vigoare, cel mai probabil până la sfârşitul anului, le va acorda cuplurilor de acelaşi sex dreptul de a adopta.

Angela Merkel a deschis ea însăşi calea adoptării, anunţând miercuri, într-o intervenţie, că-i lasă pe deputaţii din partidul său să voteze liber, fără un consemn cu privire la acest subiect.

Însă ea plănuia un vot abia după alegerile legislative de la sfârşitul lui septembrie. Merkel a fost surprinsă de viteza cu care SPD, partenerul minoritar în coaliţia pe care o conduce, a impus un vot doar după două zile şi s-a aliat cu alte două mişcări de opoziţie reprezentate în Bundestag.

Presa germană scrie că Merkel a votat vineri împotriva legalizării căsătoriei între persoane de acelaşi sex.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.