Peste 1.870 de intervenţii, cu supravieţuire de 85 la sută, au fost făcute în România în cele două decenii de la primul transplant renal cu donator în moarte cerebrală, rata de supravieţuire fiind peste media europeană, a declarat, miercuri, profesorul Ionel Sinescu, rectorul UMF Carol Davila şi şeful Centrului pentru Uronefrologie şi Transplant Renal din Institutul Clinic Fundeni.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Profesorul Sinescu a spus că Universtatea de Medicină şi Farmacie "Carol Davila" împlineşte anul acesta 160 de ani de când a fost fondată. De asemenea, sunt două decenii de la primul transplant cu prelevare de rinichi de la donator în moarte cerebrală.

"Tot în acest an se împlinesc 37 de ani de la realizarea primului transplant renal în România, realizat în 1980 de către profesorul Eugen Proca, un transplant de la donator în viaţă (mamă - fiu) . Din 1997 şi până acum au fost 1.871 de transplanturi renale", a declarat academicianul Ionel Sinescu.

Rata de supravieţuire în cazul celor 1.871 de pacienţi a fost de 85 la sută, peste media europeană, din totalul acestor operaţii, jumătate fiind de la donator în viaţă, iar restul de la donatori în moarte cerebrală.

"Rata de supravieţurire a fost în aceşti 20 de ani de 85 la sută, în timp ce mortalitatea prin dializă a fost de 10 la sută", a adăugat profesorul Sinescu.

Potrivit acestuia în 2017, din cauza denigrărilor neavenite la adresa Agenţiei Naţionale de Transplant , numărul de donatori a scăzut, fiind realizate 50 de transplanturi renale.

"De la primul transplant reuşit al unui rinichi la om, de la donator în viaţă, efectuat în România în anul 1980, a fost nevoie de doar 17 ani pentru a dezvolta acest procedeu chirurgical, trecând într-o nouă etapă . Astfel, în 1997 se atinge performanţa efectuării transplantului renal şi cu grefe obţinute de la donatori aflaţi în moarte cerebrală şi, prin noua lege a transplantului de organe, au urmat două decenii în care am asistat împreună la dezvoltarea urologiei în particular şi a medicinei şi cercetării ştiinţifice în general. Cu siguranţă că începuturile acestei excepţionale reuşite, precum şi continuitatea acesteia îşi vor păstra ecourile în istoria medicinei şi cercetării ştiinţifice româneşti şi, într-un mod cu totul special, în rândul tuturor acelora pentru care, transplantul renal realizat fie, cu grefă de la donator în viaţă, fie de la donator în moarte cerebrală a reprezentat o a doua şansă la viaţă", a conchis academicianul Ioanel Sinescu.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.