Preşedintele Republicii Moldova, Igor Dodon, a declarat luni dimineaţă că prezenţa lui Băsescu în politica moldovenească ar reprezenta un mare pericol pentru ţară, iar administraţia prezidenţială ”îi ţine cu piept” greu fostului preşedinte român în dosarul retragerii cetăţeniei sale moldoveneşti prin decret prezidenţial de la Chişinău, transmite Deschide.md

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Dacă el ar avea astăzi cetăţenie, ar fi lider de partid, iar aceasta este un mare pericol pentru ţară. Noi ştim cu ce vine el în politica moldovenească. Doreşte să creeze o mare aripă unionistă, ceea ce reprezintă vreo 10-20% din populaţie. Vreau să amintesc că unioniştii din R. Moldova nu obţin mai mult de 12-15 mandate în Parlament. Ei mereu sunt necoordonaţi, iar el vrea să-i adune”, a menţionat liderul de la Chişinău.

Dodon a catalogat drept o încercare de a intra în politică ”prin geam” alegerea lui Traian Băsescu în poziţia de preşedinte de onoare al Partidului Unităţii Naţionale, condus de către Anatol Şalaru.

”Nu pot spune că a intrat în politică triumfalist. A încercat să intri prin geam, iar noi acest geam l-am închis. Vom vedea ce va urma. Deocamdată noi ţinem piept în instanţe. Nu e uşor”, a precizat preşedintele R. Moldovei.

Traian Băsescu a fost ales pe 25 iunie în funcţia de preşedinte de onoare al Partidului Unităţii Naţionale (PUN), în urma primului congres extraordinar după înscrierea formaţiunii în registrul partidelor politice din Republica Moldova.

La congres au participat 1.200 de delegaţi şi invitaţi din Republica Moldova şi România, care au decis ca funcţia de preşedinte al PUN să rămână vacantă până la clarificarea în instanţă a cetăţeniei moldoveneşti a lui Traian Băsescu.

De asemenea, fostul preşedinte român a criticat dur politica pro-rusă a lui Dodon.

”Putin, deşi are un labrador superb, mai are nevoie de un pudel, pe Dodon, ca să-l poarte pe la manifestaţii. Dodon vrea să ducă Moldova spre Federaţia Rusă, gata oricând să atace acest teritoriu. Cât de mare este ticăloşia celor care împing Moldova în braţele Federaţiei Ruse, ca să rămână doar o anexă? Republica Moldova este acum parte a pieţei UE, având în vedere că preponderent exporturile merg în Uniunea Europeană. Nu mai sunteţi dependenţi de Federaţia Rusă!”, a declarat Băsescu.

Unul dintre primele decrere prezidenţiale semnate de Dodon a vizat retragerea cetăţeniei moldoveneşti a lui Traian Băsescu, care a susţinut-o în campanie pe rivala proocidentală Maia Sandu.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.