Procurorii Parchetului instanţei supreme au dat soluţie, respectiv clasarea, pe faptele pe care erau competenţi cu privire la OUG 13, iar pentru celelalte fapte dosarul a fost declinat la DNA, a explicat, marţi, procurorul general Augustin Lazăr.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Întrebat, marţi, de ce partea dosarului privind OUG 13 care se referea la infracţiunea de favorizare a făptuitorului a fost disjunsă, cauza fiind trimisă la DNA, Augustin lazăr a declarat: "Procurorii Parchetului General au dat soluţie pentru faptele, pentru infracţiunile pentru care erau competenţi, iar pentru celelalte fapte care nu erau de competenţa Parchetului General s-a declinat la DNA. (...) Nu vreau să comentez succesiunea în care trebuie soluţionat un dosar, fiindcă fiecare procuror care a avut în faţă dosarul a soluţionat pentru ceea ce a considerat el că este competent".

Întrebat de ce primele informaţii apărute în legătură cu aceast dosar au fost că acesta a fost clasat, fără a se preciza că o parte a fost disjunsă şi a ajuns la DNA, Lazăr a spus că informaţiile au fost oferite "în ordinea în care s-au cerut relaţii de către jurnalişti".

Ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, a declarat, marţi, că decizia de clasare a dosarului privind OUG 13 era necesară şi firească, pentru că procurorii nu pot ancheta procedura legislativă, ci doar faptele de drept comun, el considerând că a durat mult luarea acestei decizii.

Procurorii Parchetului Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie au clasat parţial dosarul referitor la OUG 13 de modificare a codurilor penale.

Parchetul Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie a transmis, luni, un comunicat de presă în care anunţă că a clasat dosarul privind OUG 13, în ceea ce priveşte infracţiunile de prezentare cu rea-credinţă de date inexacte, Parlamentului sau preşedintelui României cu privire la activitatea Guvernului, sustragerea sau distrugerea de înscrisuri, sustragerea sau distrugerea de probe ori de înscrisuri şi fals intelectual. Parchetul ICCJ nu preciza însă că a disjuns din nou dosarul şi a retrimis la DNA o parte privind infracţiunea de favorizare a infractorului, această informaţie apărând în spaţiul public pe surse. În comunicat de presă, Parchetul ICCJ a făcut o cronologie a disputei juridice cu privire la acest dosar, preluând pasaje din decizia Curţii Constituţionale.

Iniţial, dosarul privind modul în care Guvernul Grindeanu a adoptat OUG 13 a fost deschis de DNA, iar în luna fabruarie procurorii anticorupţie au clasat o parte a acestuia, restul fiind declinat la Parchetul ICCJ. DNA spunea că are indicii că unele avize pentru adoptarea acestei ordonanţe au fost distruse sau sustrase la Ministerul Justiţiei, iar alte documente au fost ''plăsmuite''.

 

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.