Procurorii Parchetului instanţei supreme au dat soluţie, respectiv clasarea, pe faptele pe care erau competenţi cu privire la OUG 13, iar pentru celelalte fapte dosarul a fost declinat la DNA, a explicat, marţi, procurorul general Augustin Lazăr. Lazăr a declarat că procurorii au hotărât să claseze dosarul privind OUG 13 pentru că ancheta nu poate depăşi limitele de constituţionalitate, iar procurorii sunt obligaţi să respecte deciziile Curţii Constituţionale. De asemenea, ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, spune că decizia de clasare a dosarului era necesară şi firească, pentru că procurorii nu pot ancheta procedura legislativă, ci doar faptele de drept comun, el considerând că a durat mult luarea acestei decizii.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

UPDATE: 12:28 Lazăr, despre dosarul OUG 13: Parchetul ICCJ a clasat dosarul pe faptele de competenţa sa, pentru alte fapte, cauza a fost declinată DNA

Întrebat, marţi, de ce partea dosarului privind OUG 13 care se referea la infracţiunea de favorizare a făptuitorului a fost disjunsă, cauza fiind trimisă la DNA, Augustin lazăr a declarat: "Procurorii Parchetului General au dat soluţie pentru faptele, pentru infracţiunile pentru care erau competenţi, iar pentru celelalte fapte care nu erau de competenţa Parchetului General s-a declinat la DNA. (...) Nu vreau să comentez succesiunea în care trebuie soluţionat un dosar, fiindcă fiecare procuror care a avut în faţă dosarul a soluţionat pentru ceea ce a considerat el că este competent".

Întrebat de ce primele informaţii apărute în legătură cu aceast dosar au fost că acesta a fost clasat, fără a se preciza că o parte a fost disjunsă şi a ajuns la DNA, Lazăr a spus că informaţiile au fost oferite "în ordinea în care s-au cerut relaţii de către jurnalişti".



Procurorul general, despre clasarea dosarului privind OUG 13: Ancheta nu poate trece de nişte limite de constituţionalitate.

"Motivarea acestei ordonanţe a fost făcută public, este cunoscută şi este foarte clar că se întemeiază pe motivele deciziei Curţii Constituţionale, care ne indică faptul că ancheta nu poate trece de nişte limite de constituţionalitate. Acestea au fost motivele pentru care colegii noştri au dispus soluţia de clasare. Colegii noştri, după ce au efectuat actele care mai trebuiau făcute în dosar, s-au raportat mereu la conţinutul deciziei CCR. A fost hotărârea lor de a opri ancheta şi de a clasa dosarul în aceste condiţii pentru a nu depăşi limitele de constituţionalitate care sunt foarte clar arătate în conţinutul deciziei. Procurorii sunt magistraţi independenţi şi nu au de gând să facă altceva decât să respecte deciziile CCR, care sunt obligatorii pentru toată lumea", a declarat Augustin Lazăr. 

Întrebat de ce clasarea dosarului a fost anunţată tocmai în ziua desemnării noului premier, Lazăr a spus că soluţiile date de procurori nu se fac în funcţie de ce se întâmplă în spaţiul public.

"Nu putem face speculaţii. Niciodată colegii noştri nu se uită ce se întâmplă în spaţiul public pentru a emite o soluţie. Soluţiile sunt date atunci când ei apreciază că au toate elementele necesare pentru a se putea pronunţa", a precizat procurorul general. 

De asemenea, Augustin Lazăr a subliniat că Ministerul Public îşi susţine punctul de vedere legat de pragul pentru abuzul în serviciu.

"Noi suntem de părere că nu trebuie niciun prag şi este foarte clar că, aşa cum a fost făcută propunerea prima dată de Ministerul Justiţiei, este o propunere pe care o susţinem", a spus Lazăr, marţi dimineaţă, înainte de şedinţa Consiliului Superior al Magistraturii.

Tudorel Toader, despre clasarea dosarului privind OUG 13: Soluţia este cât se poate de firească, păcat că a durat atât de mult

Ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, a declarat, marţi, că decizia de clasare a dosarului privind OUG 13 era necesară şi firească, pentru că procurorii nu pot ancheta procedura legislativă, ci doar faptele de drept comun, el considerând că a durat mult luarea acestei decizii.

"Decizia de clasare era necesară şi firească. La sfârşitul lui martie, început de aprilie spuneam că procurorul nu poate continua cercetările împotriva deciziei Curţii Constituţionale. Soluţia de clasare este cât se poate de firească, păcat de faptul că a durat atât de mult. Curtea Constituţională a statuat prin decizie faptul că procurorul nu poate ancheta oportunitatea, constituţionalitatea, procedura legislativă. Faptele de drept comun rămân în sarcina procurorului", a declarat Tudorel Toader. 

Legat de pragul abuzului în serviciu, acesta a spus că vor fi două dezbateri publice, prima dintre ele urmând să aibă loc miercuri, la sediul Ministerului Justiţiei.

De asemenea, întrebat dacă va rămâne la Ministerul Justiţiei, în Guvernul Tudose, Tudorel Toader a spus că îşi va îndeplini obligaţiile "până în ultimul minut". "Dacă mi se va pune această întrebare, voi da un răspuns. Îmi voi îndeplini obligaţiile până în ultimul minut. Merg la şedinţele CSM, la ora 13.00 am audienţă, am dosare pe care să dau avize în vederea primei şedinţe de Guvern. Până în ultimul moment sunt în birou şi îmi fac datoria, dacă voi fi întrebat, voi răspunde, dacă nu, evident nu răspund la întrebări nespuse, ipotetice", a spus Toader.

Parchetul Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie a anunţat, luni, că a clasat dosarul referitor la OUG 13 de modificare a codurilor penale.

"Procurorii Secţiei de urmărire penală şi criminalistică din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie au dispus clasarea cauzei cu privire la infracţiunile de prezentare cu rea-credinţă de date inexacte, Parlamentului sau Preşedintelui României cu privire la activitatea Guvernului prev. de art. 8 al. 1 lit. b din Legea 115/1999, sustragerea sau distrugerea de înscrisuri prev. de art. 259 al. 1 şi 2 C.p, sustragerea sau distrugerea de probe ori de înscrisuri prev. de art. 275 C.p şi fals intelectual prev. de art. 321 C.p", a anunţat Parchetul ICCJ, care a faăcut o cronologie a disputei juridice cu privire la acest dosar.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.