Curtea de Aplel Bucureşti i-a condamnat luni pe foştii manageri ai Spitalului "Sfântul Ioan" din Capitală Alexandru Ciocâlteu şi Petruţa Lazăr la patru ani de închisoare cu suspendare, în dosarul în care sunt acuzaţi că au luat mită pentru încheierea şi derularea unui contract. Decizia instanţei este definitivă.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

În 10 ianuarie, Tribunalul Bucureşti l-a condamnat pe Ciocâlteu la trei ani de închisoare cu executare şi pe Petruţa Lazăr la patru ani şi opt luni de închisoare.  Instanţa a dispus atunci menţinerea controlului judiciar în cazul celor doi foşti manageri de spital şi sechestrul asigurător instituit pe bunuri ale lui Ciocâlteu şi Lazăr, până la concurenţa sumei de 509.000 de lei pentru fiecare dintre aceştia.

Alexandru Ciocâlteu şi Petruţa Lazăr au fost trimişi în judecată în iunie 2016, pentru luare de mită. Procurorii DNA îl acuză pe Alexandru Ciocâlteu că, în perioada 2009-2013 , a primit mită 510.000 de lei, iar Petruţa Lazăr, 670.000 de lei.

Potrivit rechizitoriului, în 2008, în urma unei înţelegeri prealabile, Petruţa Lazăr, atunci manager interimar al Spitalului Clinic de Urgenţă "Sfântul Ioan” din Bucureşt, i-a pretins reprezentantului unei firme ca, după încheierea unui contract între unitatea sanitară şi firma reprezentată de acesta, să îi dea cinci la sută din valoarea contractului. Anchetatorii susţin că, din ianuarie 2009 până în august 2009, Lazăr a primit de la reprezentantul acelei firme 160.000 de lei pentru a facilita încheierea şi derularea contractului. 

Ulterior, din a doua jumătate a anului 2009, după ce Alexandru Ciocâlteu a preluat funcţia de manager al Spitalului „Sfântul Ioan”, acesta i-ar fi pretins aceleiaşi persoane tot cinci la sută din valoarea plăţilor şi ar fi primit, lunar, cu titlu de mită, din septembrie 2009 până în noiembrie 2013 inclusiv, direct sau prin intermediul Petruţei Lazăr, câte 10.000 lei pentru a asigura derularea contractului.



Începând din a doua jumătate a anului 2009, Petruţa Lazăr a devenit director economic al Spitalului "Sfântul Ioan”, iar în această calitate ar fi primit, timp de şase luni, 20.000 de lei lunar, de la reprezentantul firmei care avea în derulare contractul cu spitalul, bani pe care i-ar fi împărţit în mod egal cu Alexandru Ciocâlteu, mai susţin procurorii.

Marin Teodor, manager al Spitalului “Sfântul Ioan” în perioada mai 2006 - mai 2009, a arătat, în declaraţia de martor dată la Tribunalul Bucureşti, că un fost consilier al lui Ciocâlteu în perioada în care acesta a condus spitalul i-ar fi oferit 100.000 de euro pentru a accepta încheierea unui contract cu RomGerMed pentru externalizarea serviciilor laboratorului, dar a refuzat deoarece contractul era păgubos pentru unitatea medicală. El a spus că nu a mers la DNA pentru a reclama mita pentru că nu îi "stă în fire", dar că a reclamat Ministerului Sănătăţii alte nereguli. 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.