Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan a apreciat duminică faptul că ultimatumul impus de Arabia Saudită şi aliaţii săi Qatarului, pe care-l acuză că ”susţine terorismul” este ”contrar dreptului internaţional”, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Noii susţinem (poziţia Qatarului) pentru că noi considerăm că lista de 13 cereri este contrară dreptului internaţional”, a declarat şeful statului turc, citat de agenţia proguvernamentală Anadolu.

Doha a anunţat sâmbătă că aceste solicitări - intre care închiderea postului Al-Jazeera, reducerea relaţiilor cu Iranul sau închiderea bazei turce în Qatar - ”nu sunt rezonabile”.

Arabia Saudită, Emiratele Arabe Unite (EAU), Bahrainul şi Egiptul au acordat Qarului un termen de zece zile să dea curs acestor solicitări, o cerere considerată ”nerealistă” de Doha.

Erdogan a apreciat că cererea cu privire la o retragere a trupelor turce din Qatar este o formă de ”lipsă de respect faţă de Turcia”.

Ankara întreţine relaţii privilegiate cu Doha. Parlamentul turc a aprobat pe 7 iunie implementarea unui acord datând din 2014 care permite desfăşurarea câtorva mii de militari turci la o bază turcă în Qatar.

Turcia a început, de asemenea, să trimită cu avionul şi pe mare mărfuri alimentare în acest mic emirat gazifer, supus unui embargo de către vecinii săi de la Golful Persic.

Însă Ankara s-a abţinut să critice în mod direct Arabia Saudită, limitându-se să îndemne Riadul la o soluţionare a crizei.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.