Teoria Evoluţiei - un subiect discutabil, controversat şi prea complicat prentru elevi - ar urma să nu mai fie predată în şcolile din Turcia, a anunţat un oficial de rang înalt în domeniul Educaţiei, un proiect susceptibil să provoace furia opoziţiei laice turce, relatează The Guardian.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Evoluţia este un subiect discutabil, controversat şi prea complicat prentru elevi, apreciază preşedintele Consiliului Educaţiei, Alpaslan Durmus.

”Noi credem că aceste subiecte sunt dincolo de înţelegerea” elevilor, a declarat Durmus, într-o înregistrare video postată pe site-ul Ministerului turc al Educaţiei.

Capitolul cu privire la evoluţie urmează să fie scos din manualele de clasa a noua şi mutat în cadrul studiilor în vederea obţinerii licenţei, afirmă el.

O altă moficiare a programei şcolare ar putea viza reducerea timpului alocat studiului moştenirii laice.

Critici ai Guvernului denunţă faptul că viaţa publică este tot mai golită de tradiţiile laice instituite de fondatorul republicii Mustafa Kemal Atatürk.

Versiunea finală a programei şcolare ar urma să fie anunţată săptămâna viitoare, după încheierea Ramadanului.

Acest proiect a fost propus dezbaterii publice la începutul anului.

Subiectul evoluţiei a provocat o dezbatere intensă după ce vicepremierul Numan Kurtulmus a prezentat acest proces drept o teorie arhaică şi lipsită de probe suficiente.

Presa turcă a dezvăluit în ultima perioadă, de la şedinţele consiliului, că modificarea programei vizează o diminuare a studierii lui Atatürk şi o creştere a studierii religiei.

Durmus precizează că se va pune un accent mai mare asupra contribuţiilor oamenilor de ştiinţă musulmani şi turci şi că orele de istorie vor abandona abordarea ”eurocentrică”.

Aceste schimbări au la bază o largă consultare publică, în care părinţii elevilor şi publicul au jucat un rol-cheie, subliniază el.

Dezbaterea islamism-secularism este doar unul dintr-o serie de subiecte de disensiune care au condus, în urmă cu două luni, la un referendum prin care i s-au acordat  puteri sporite preşedintelui Recep Tayyip Erdogan.

Opoziţia laică se teme că preşedintele şi partidul său remodelează societatea turcă în baza unor idealuri neootomane, potrivit cărora Turcia este avangarda unei mari naţiuni islamice.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.