Douăzeci de miniştri din cei 27 de membri ai Guvernului au depus, joi, cereri de retragere a demisiei, a anunţat Alina Petrescu, purtătorul de cuvânt al Guvernului, care a afirmat că aceste cereri sunt lipsite de obiect.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Alina Petrescu a precizat că articolul 6 al Legii 90 privind organizarea şi funcţionarea Guvernului precizează că demisiile sunt irevocabile din momentul în care se ia act de ele. 

CITEȘTE ȘI Ministrul Sănătăţii: Ne-am retras demisiile pentru că nu vrem să blocăm activitatea Guvernului

”În toate cele 20 de documente-tip, cu text identic, este trecut şi numărul de înregistrare a demisiei de la cabinetul primului-ministru. Când cabinetul şi Secretariatul General al Guvernului dau un număr de înregistrare a acestor documente, întreb retoric, s-a luat act de aceste demisii?”, a declarat Petrescu.

De asemenea, ea a sublniat şi greşelile gramaticale din cereri. Cei care au redactat unele actele au scris: ”membru a guvernului” în loc de ”membru al guvernului”.

”Se spune aşa în acel text: Având în vedere retragerea încrederii acordate unui cabinet (...) până la depunerea jurământului de către membri noului guvern pentru a nu bloca activitatea de conducere generală a administarţiei publice, având în veder că preşedintele României nu a luat act de demisia subsemantului şi nu a declarat vacanta funcţia de membru al guvernului, îmi retrag demisia înaintată la SGG (...) în vederea asigurării stabilităţii guvernului precum şi a gestionării şi îndeplinirii actelor necesare pentru administrarea treburilor publice. (...) Demisia a fost o demisie deliberată, fiind o formă de protest. Consider că vacantarea funcţiei de membru a guvernului - membru al guvernului ar fi trebuit să scrie - ”, a arătat Alina Petrescu punctând greşelile gramaticale dar şi faptul că ”în acest moment toate actele necesare pentru administararea treburilor publice pot fi îndeplinite şi gestionate în situaţia dată.

”Demisia din funcţia de membru al Guvernului se anunţă public, se prezintă în scris primului ministru şi devine irevocabilă din momentul în care s-a luat act de depunearea ei dar nu mai târziu de 15 zile de la data depunerii”, arată articolul citat de purtătorul de cuvânt al Executivului.

Ea a precizat că nu se pune problema dacă miniştrii se mai pot întoarce la muncă sau nu deoarece miniştrii şi-au exercitat atribuţiile şi în aceste zile. ”În toate aceste zile miniştrii demisionari au venit la muncă. Au fost câţiva care şi-au delegat dreptul de semnătură către un secretar de stat sau către secretarul general din minister, dar în majoritatea lor covârşitoare au venit la muncă”, a precizat Alina Petrescu.

Ea a subliniat că aceste cereri de retragere a demisilor ”nu au obiect”.

Potrivit purtătorului de cuvânt al Guvernului, au  depus cereri de retragere a demisiei: Marius Dunca, Teodor Meleşcanu, Alexandru Petrescu, Mircea Titus Dobre, Sevil Shhaideh, Ana Birchall, Petre Daea, Rovana Plumb, Florian Bodog, Toma Petcu, Andreea Păstrîrnac, Mihai Tudose, Adriana Petcu, Pavel Năstase, Răzvan Cuc, Gabriel Leş, Tudorel Toader, Viorel Ilie, Graţiela Gavrilescu şi Viorel Ştefan.

Miniştrii care nu au trimis până acum cereri de retragere a demisiei sunt Carmen Dan, Olguţa Vasilescu, Ionuţ Vulpescu, Şerban Valeca şi Gabriel Petrea.

Augustin Jianu şi Victor Ponta nu şi-au depus demisiile din funcţiile deţinute în Guvern.

 

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.