Premierul britanic Theresa May şi-a cerut miercuri ”scuze” pentru modul în care au intervenit iniţial autorităţile în ajutorul victimelor incendiului de la blocul turn de locuinţe sociale Grenfell, săptămâna trecută, la Londra, soldat cu cel puţin 79 de morţi, relatează Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

May a anunţat că Guvernul a obţinut prima tranşă de locuinţe pentru sinistraţi.

Guvernul a precizat că a obţinut zeci de apartamente noi într-un proiect aflat în dezvoltare în vestul Londrei, un prim pas în vederea îndeplinirii angajamentului de a muta locatarii din Grenfell Tower.

May şi-a asumat răspunderea faţă de lacunele în intervenţia la incendiu şi a promis că victimele vor primi un sprijin suplimentar.

”Susţinerea pe teren a familiilor în primele ore nu a fost suficientă. Acesta a fost un eşec al statului, (autorităţilor) locale şi naţionale de a ajuta oameni atunci când aceştia aveau cel mai mult nevoie”, a declarat ea miercuri în Parlament.

”În calitate de premier îmi cer scuze pentru acest eşec, iar în calitate de premier mi-am asumat responsabilitatea de a face ceea ce este necesar pentru a îndrepta lucrurile”, a adăugat ea.

May a anunţat că cei care şi-au pierdut locuinţele vor primi o plată în avans dintr-un fond de urgenţă şi şi-a reiterat promisiunea de a muta toate victimele în trei săptămâni.

Secretarul însărcinat cu comunităţile Sajid Javid a anunţat că este vorba despre 68 de apartamente, care sunt locuinţe sociale nou construite, la Kensington Row, o zonă în care proprietăţile private pot ajunge la 3,5 milioane de lire sterline. El a precizat că ele reprezintă primul lor de locuinţe noi pentru locatarii Grenfell Tower.

Poliţia a anunţat că 79 de persoane au murit sau sunt date dispărute şi considerate moarte, după ce flăcările au cuprins rapid blocul cu 24 de etaje.

Această tragedie a relevat diferenţele economice de la Londra, în contextul în care ea a vut loc la câteva sute de metri de unul dintre cele mai bogate cartiere din ţară.

Imobilele de lux din Kensington sunt foarte populare în rândul cumpărătorilor străini, iar autorităţile au fost îndemnate să nu scoată victimele din zonă, în contextul în care multe proprietăţi vecine rămân goale cea mai mare parte a anului.

Liderul opoziţiei, laburistul Jeremy Corbyn a îndemnat Guvernul să rechiziţioneze proprietăţile neocupate din zonă şi să mute victimele incendiului în ele.

La Kensington Row sunt proprietăţi de vânzare la preţuri între 1,5 şi 3,5 milioane de lire sterline, potrivit site-ului constructorului Berkeley Group. Această zonă aflată în dezvoltare se află la aproximativ 1,5 kilometri de Grenfell Tower.

Guvernul a precizat că este vorba despre locuinţe cu unul, două sau trei dormitoare, în două blocuri, şi că dezvoltatorul St Edward a angajat personal suplimentar în proiect pentru a-l finaliza mai repede.

Supravieţuitorii incendiului şi locuitori din cartier o acuză pe May că nu a acţionat pe măsura dramei, care a afectat oameni modeşti, adesea de origine străină.

Ei îi reproşează că s-a dus prea târziu la locul tragediei şi că s-a întâlnit doar cu pompieri şi poliţişti şi critică modul în care au decurs operaţiunile de salvare, indemnizarea şi mutarea celor care au pierdut totul.

Vineri, mulţi dintre ei au intrat în Primăria cartierului Kensington and Chelsea, în care se află Grenfell Tower. Ei au strigat ”Ruşine!” şi ”Theresa May a venit trimpul să pleci”.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.