Şedinţa comună a comisiilor juridice, a drepturilor omului şi cea pentru administraţia publică s-a amânat luni seara, după 40 de minute în care deputaţii au aşteptat să înceapă lucrările, pentru a da un raport propunerii legislative pentru modificarea şi completarea Legii nr.215/2001 a administraţiei publice locale, din cauză că reprezentanţii UDMR şi PSD nu s-au înţeles asupra proporţiei unei minorităţi naţionale în populaţia unei localităţi de la care folosirea în administraţie a limbii respectivei minorităţi devine obligatorie. Preşedintele PSD, Liviu Dragnea, declara, după discuţiile cu UDMR, că social-democraţii nu ”vând” Transilvania, iar în privinţa adoptării chiar astăzi în comisii a legii prin care ziua de 15 martie devine Ziua Maghiarilor din România, el a spus că sunt şi alte minorităţi, precum turcii şi tătarii, care au zile instituite prin lege. Liderul PSD a admis că se negociază cu UDMR proporţia de populaţie într-o comunitate de la care minorităţile pot folosi limba maternă în administraţie. Dragnea a spus că şi fără voturile parlamentarilor UDMR, social-democraţii au "o majoritate confortabilă” pentru a vota moţiunea de cenzură împotriva Guvernului Grindeanu.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email
CITEȘTE ȘI Dragnea, după discuţiile cu UDMR: Nu vindem Transilvania. Negociem pragul pentru folosirea limbii în administraţie. Şi fără voturile parlamentarilor UDMR, PSD are o majoritate confortabilă

Deputaţii UDMR doreau ca acest prag să se scadă la 10%, în timp ce social-democraţii au fost de acord ca pragul să ajungă la 15%, au declarat surse parlamentare, pentru News.ro. În aceste condiţii, după 40 de minute în care deputaţii celor trei comisii parlamentare au aşteptat să înceapă şedinţa, preşedintele Comisiei juridice, Eugen Nicolicea i-a informat pe colegii săi că şedinţa se amână.

Propunerea legislativă pentru modificarea şi completarea Legii nr.215/2001 a administraţiei publice locale prevede scăderea pragului de la 20% la 10% al numărului persoanelor aparţinând minorităţii naţionale din totalul populaţiei unei localităţi necesar pentru ca autorităţile să asigure folosirea limbii materne.

Deputatul PNL Cătălin Predoiu, membru în Comisia juridică, a declarat luni,la Parlament, că suntem în faţa unui „abuz” pe care PSD şi ALDE îl comit împotriva intereselor României. „Suntem azi în Parlament în faţa unui abuz pe care PSD-ALDE îl comit, nu numai împotriva intereselor României, dar şi împotriva ideii de parlamentarism, chiar şi împotriva ideii de convieţuire paşnică între majoritate şi minoritate. Suntem în faţa comisiei juridice, convocată nestatutar împreună cu comisia pentru administraţie publică şi comisia petru drepturile omului la ora 18.00. Timp de 40 de minute, fără nicio explicaţie, toţi colegii din toate partidele au fost lăsaţi să aştepte, în timp ce liderii PSD, liderii ALDE şi liderii UDMR au negociat alături trocul pe care intenţionează PSD să-l facă pentru a-şi menţine puterea domnul Dragnea în PSD şi în Parlament”, a precizat liberalul.

Predoiu a susţinut că este „incalificabil ceea ce ni se propune prin acest proiect de lege”, care „este în continuare subiect al acestui troc, este incalificabil modul în care principii fundamentale ale drepturilor omului, standarde privind protecţia minorităţilor sunt călcate în picioare, tocmai pretinzându-se respectul acestor standarde”.

Şedinţa celor trei comisii pentru a relua discuţia pe acest proiect de lege a fost amânată pentru marţi, la ora 10.00.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.