Fostul prim-adjunct al directorului SRI Florian Coldea a trimis, luni, o scrisoare Comisiei de anchetă privind alegerile prezidenţiale din 2009, în care informează că, atât în cursul zilei de 6 decembrie 2009, a avut ocazional, ca orice alt cetăţean, activităţi cu caracter privat, fără nicio legătură însă cu atribuţiile sale de serviciu sau care să implice calitatea sa profesională.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

„Precizez că, la nivelul anului 2009 – puternic marcat de retorica electorală, România s-a confruntat cu o situaţie complexă de securitate, iar în aceste condiţii, potrivit competenţelor sale, în deplină echidistanţă şi neutralitate politică, SRI a depus eforturi considerabile, prin care s-a reuşit gestionarea în bune condiţii a riscurilor şi ameninţărilor la adresa securităţii naţionale”, şi-a început scrisoarea Florian Coldea.

El a mai spus că, atât în cursul zilei de 6 decembrie 2009, cât şi ulterior, a desfăşurat activităţi circumscrise apărării, dar, ca orice alt cetăţean, a avut „ocazional” şi activităţi cu caracter privat.

„Atât în cursul zilei de 6 decembrie 2009, cât şi anterior şi ulterior acesteia, în calitate de prim-adjunct al directorului SRI, am desfăşurat cu precădere activităţi circumscrise apărării, promovării intereselor de securitate ale statului român şi protejării cetăţenilor României, potrivit competenţelor conferite instituţiei, adecvate funcţiei şi adaptate situaţiilor specifice (concret, în perioada în care ne referim, adaptarea contextului electoral). De asemenea, în mod firesc, ca orice alt cetăţean, ocazional am avut şi activităţi cu caracter privat – fără nicio legătură cu atribuţiile mele de serviciu sau care să implice calitatea mea profesională. Menţionez că aceste activităţi, deşi private, se supun prevederilor din normele şi regulamentele militare aplicabile personalului SRI şi nu au afectat în niciun fel conduita mea profesională sau îndeplinirea sarcinilor de serviciu”, a subliniat fostul prim-adjunct al directorului SRI.

Florian Coldea a mai spus, în contextul particular al zilei de 6 decembrie 2009, că „nu a luat cunoştinţă de niciun fel de date, informaţii, respectiv fapte sau împrejurări referitoare la posibilitatea afectării rezultatului scrutinului electoral sau cu privire la alte aspecte care fac obiectul activităţii Comisiei”.

„Vă asigur, cu deplină responsabilitate, că şi în ziua de 6 decembrie 2009, atât în cadrul activităţilor profesionale, cât şi al celor private, am acţionat în spiritul legii şi al regulamentelor militare. Încurajez orice persoană care consideră că deţine date sau indicii privind eventualele abateri de la lege şi/sau regulamentele militare în ceea cce priveşte activitatea mea profesională sau personală, să îşi îndeplinească obligaţia legală şi morală de a se adresa prompt autorităţilor competente”, a conchis Coldea.

El nu precizează dacă va veni la audiere în comisie.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.