Numărul pensionarilor din România a ajuns la 5,234 milioane în primul trimestru al acestui an, în scădere cu 39.000 faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, în timp ce pensia medie a crescut cu 8,1% într-un an, la 1.016 de lei (223 euro), potrivit datelor publicate marţi de Institutul Naţional de Statistică (INS).

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Raportul dintre numărul de pensionari şi cel de salariaţi a rămas la 9 la 10, ceea ce înseamnă că 10 angajaţi activi susţin nouă pensionari, dar acest raport variază de la un judeţ la altul.

În timp ce în Bucureşti sunt cinci pensionari la zece salariaţi, în judeţul Teleorman raportul este de 17 vârstnici la 10 salariaţi.

În Giurgiu se înregistrează cea mai mică pensie, de 790 de lei, cu o diferenţă de peste 450 de lei faţă de pensia maximă, primită de persoanele din Bucureşti, care se ridică la 1.246 de lei. 

Faţă de trimestrul IV al anului trecut, pensia medie a crescut în trimestrul I din 2017 cu 6,1%.

Pensia medie de asigurări sociale de stat a fost de 981 de lei, în creştere cu 5,4% faţă de trimestrul anterior. 

Raportul dintre pensia medie nominala netă de asigurări sociale de stat pentru limită de vârstă cu stagiu complet de cotizare şi câştigul salarial mediu net a crescut în primul trimestru din 2017 la 52,2%, comparativ cu 50,1% în trimestrul precedent.

Pensionarii de asigurări sociale deţin ponderea majoritară (99,9%) în numărul total de pensionari, din care 89,3% sunt cei cu pensie de asigurări sociale de stat.

Totodată, numărul pensionarilor pentru limită de vârstă a fost preponderent (75,7%) în cadrul pensionarilor de asigurări sociale, în timp ce persoanele care s-au pensionat anticipat sau anticipat parţial au reprezentat 1,9%.

În primul trimestru din 2017, 663.100 de pensionari, adică 11% din numărul total de pensionari, primeau pensia minimă de 520 lei, achitată tuturor celor înscrişi în sistemul public de pensii, indiferent cât de puţin au cotizat la acesta.

De la 1 martie 2017, pensia minimă garantată a fost majorată de Guvern de la 400 la 520 de lei, de măsură beneficiind peste un milion de pensionari, potrivit Ministerului Muncii. 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.