Complexul Energetic Oltenia, unul din cei mai mari producători de energie din ţară, a înregistrat în primele cinci luni un profit brut de 260 milioane lei, de la pierderi de 20 milioane lei în perioada similară a anului trecut, ca urmare a creşterii producţiei de cărbune cu 20% şi a cantităţii de energie cu 25%, a anunţat luni compania.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Cifra de afaceri a urcat în primele cinci luni cu circa 30% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, menţionează compania, într-un comunicat, fără a specifica despre ce cifră este vorba. În această perioadă, CE Oltenia a funcţionat cu o medie de opt grupuri energetice, acoperind o cotă de până la 30% din piata de energie si de cca 30% din serviciile de sistem necesare la nivel national.

”Comparativ cu primele cinci luni ale anului 2016, în Sistemul Energetic Naţional a fost necesar mai mult cărbune în perioada similară a anului 2017. Astfel, la nivelul CE Oltenia s-a înregistrat o creştere a producţiei de cărbune cu 20% şi a cantităţii de energie produse cu 25%. În acelaşi timp, deciziile de management implementate au condus la scăderea costurilor de producţie cu aproximativ 9% pentru un MWh şi cu aproximativ 13% pentru tona de cărbune”, arată un comunicat al producătorului de energie.

Compania anunţă că sunt în derulare investiţii majore pentru reabilitarea grupurilor energetice nr.5 de la Rovinari şi nr.7 de la Turceni, amenajarea noului depozit de cărbune de la Roşia, precum şi modernizarea şi reparaţia capitală a unui excavator de la Lupoaia.

”De asemenea, a fost demarată procedura de implementare a instalaţiilor de denoxare la trei grupuri energetice potrivit termenelor de conformare şi au fost depuse documentaţiile necesare pentru reabilitarea şi modernizarea grupul energetic nr. 3 de la Turceni cu posibilitate de finanţare din Planul Naţional de Investiţii”, mai menţionează societatea.

Oficialii companiei spun că în prezent CE Oltenia nu are datorii către bugetul consolidat al statului şi că şi-a onorat toate plăţile către băncile finanţatoare şi către furnizori la termenele contractuale. Ministrul Energiei, Toma Petcu, spunea săptămâna trecută că salariile angajaţilor Complexului Energetic Oltenia vor creşte doar dacă producătorul de energie ajunge pe profit, după ce reprezentanţii sindicatelor au vorbit cu ministrul de disponibilizări repetate şi de nivelul scăzut al salariilor la unele categorii de salariaţi din zona productivă. În companie lucrează în prezent 14.300 angajaţi.

Complexul Energetic Oltenia a fost înfiinţat în 2011 prin fuziunea Complexurilor Energetice Rovinari, Turceni şi Craiova cu Societatea Naţională a Lignitului Oltenia. Compania se află de mai mulţi ani într-o situaţie financiară dificilă, înregistrând pierderi de 961 milioane lei (213,5 milioane euro) în 2015. Ministerul Energiei deţine 77,15% din acţiunile companiei, în timp ce Fondul Proprietatea controlează 21,55% din acţiuni. Restul acţiunilor aparţin Electrocentrale Grup (0,84%) şi Societăţii pentru Închiderea - Conservarea Minelor.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.