Un fost lider liberal-democrat a declarat joi noaptea că nu există nicio circumstanţă în care formaţiunea să sprijine o guvernarea conservatoare, sugerând posibilitatea susţinerii laburiştilor pentru a opri un nou executiv condus de May. De asemenea, liderul naţionaliştilor scoţieni a precizat că este pregătită să susţină un premier laburist precum Jeremy Corbyn, transmite Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Iniţial, reprezentanţii liberal-democraţilor au respins ideea unei coaliţii de guvernare, după lovitura uriaşă de imagine cauzată de participarea în perioada 2010-2015 la coaliţia fostului premier David Camerom.

Dar liberal-democraţii s-au opus constant ieşirii din blocul comunitar şi ar putea să fie mai determinaţi să oprească o nouă guvernarea conservatoare, decât să-şi respecte promisiunea de a sta departe de Downing Street.

Primele exit-poll-uri sugerează 14 parlamentari liberal-democraţi, prin comparaţie cu cei nouă de dinainte de convocarea alegerilor anticipate şi dizolvarea Camerei Comunelor.

Nicola Sturgeon a indicat că naţionaliştii scoţieni vor să sprijine un premier precum Jeremy Corbyn şi sunt deschişi să susţină o guvernarea laburistă, dacă rezultatele alegerilor generale duc la un blocaj politic în Parlament.

Jeremy Corbyn ar putea să fie înclinat să permită organizarea unui al doilea referendum pentru independenţa Scoţiei, dacă conservatorii pierd majoritatea şi laburiştii sunt capabili să formeze o coaliţie de guvernarea şi să conducă ţara spre Brexit.

”Nu într-o coaliţie, nu ămi imaginez o coaliţie formală, dar de la o problemă la o altă problemă pentru a înainta politici progresiste şi o agendă progresistă. Vedem că anumite partide din aceste alegeri, inclusiv laburiştii, au propus politici deja implementate de către SNP în Scoţia”, a menţionat Sturgeon.

Primele exit-poll-uri sugerează că laburiştii lui Jeremy Corbyn vor câştiga 266 de locuri în Camera Comunelor, prin comparaţie cu cele 229 deţinute înainte de dizolvarea legislativului de către May.

Laburiştii au cele mai multe şanse să reprezintă o opoziţie puternică în timpul negocierilor de Brexit, având în vedere că-şi doresc rămânerea pe piaţa unică europeană a Regatului Unit.

Însă, naţionaliştii scoţieni au suferit un eşec uriaş în aceste alegeri anticipate, pierzând până la 22 de poziţii în legislativul de la Londra.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.