Primăria Capitalei ia în calcul varianta de a cumpăra Parcul Emil Gârleanu din Sectorul 3, restituit fostului proprietar în 2009, când primar general era Sorin Oprescu, dacă nu se va ajunge la o înţelegere pentru schimbul de terenuri cu proprietarul.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

"Pe lângă posibilitatea schimbului de terenuri, Primăria Bucureşti analizează în acest moment şi varianta achiziţionării terenului în suprafaţă de 2.914 de metri pătraţi din strada Gârleanu”, anunţă reprezentanţii primăriei.

Ei precizează că, dacă ar rămâne la varianta schimbului de terenuri cu proprietarul parcului, municipalitatea ar trebui să ofere la schimb un teren cu aproximativ 400 de metri pătraţi mai mare decât cel din Parcul Emil Gârleanu, adică un teren de 3.324 de metri pătraţi din strada Vulcan Judeţul, aşa cum arată rapoartele de evaluare întocmite de experţii atestaţi ANEVAR.

Parcul Emil Gârleanu din Sectorul 3 al Capitalei, cu suprafaţa de 2.914 metri pătraţi, a fost retrocedat proprietarului printr-o dispoziţie din 2009 a fostului primar Sorin Oprescu. Municipalitatea spune că pe acest teren Primaria sectorului 3 a amenajat spaţii verzi şi spaţii de joacă pentru copii, fără respectarea legislaţiei şi fără să ţină cont că acel teren era în litigiu. Conform Direcţiei de Urbanism a Primăriei Capitalei, terenul respectiv este inclus într-o zonă amenajată ca spaţiu verde, cu locuri de joacă, fiind inventariat în Registrul Spaţiilor Verzi.

Primarul Capitalei a anunţat, la începutul lunii aprilie, că va constitui un grup de lucru care să găsească soluţiile legale de recuperare a terenurilor din parcuri care au fost retrocedate din 2001, pe cale administrativă sau prin hotărâri ale instanţei, respectiv 36 de hectare de teren în parcuri, recuperate de proprietari în perioada 2001-2013 şi 23,5 hectare de spaţii verzi şi terenuri pe care sunt amenajate locuri de joacă, restituite conform legilor proprietăţilor în perioada 2001-2017.

Gabriela Firea spunea că va solicita primarilor celor şase sectoare o situaţie centralizată a spaţiilor verzi şi a terenurilor pe care au fost amenajate locuri de joacă şi care, ulterior, au deveni proprietate privată prin retrocedare.

Conform Primăriei Capitalei, în perioada 2001 - 2013, suprafaţa totală de spaţii verzi din parcuri retrocedată este de peste 361.000 de metri pătraţi.

Astfel, în Sectorul 1 a fost restituită în natură o suprafaţă de aproximativ 33.000 de metri pătraţi din parcurile Herăstrău, Bordei şi Clucerului, în Sectorul 2 - aproximativ 103.000 de metri pătraţi din parcurile Circului, Verdi şi Plumbuita, în Sectorul 3 - aproximativ 126.000 de metri pătraţi din parcurile Alexandru Ioan Cuza şi Gârleanu, în Sectorul 4 - aproximativ 76.000 de metri pătraţi din Parcul Tineretului), în Sectorul 5 - peste 3.000 de metri pătraţi din parcurile Izvor-Coşbuc şi Sebastian), iar în Sectorul 6 - peste 651 de metri pătraţi din Parcul Grozăveşti.

De asemenea, suprafaţa totală restituită în natură conform Legii 10/2001, care reprezintă spaţii verzi sau locuri de joacă, este de aproximativ 235.000 de metri pătraţi.

Potrivit unei situaţii estimative privind spaţiile verzi şi cu locuri de joacă restituite în natură proprietarilor, în Sectorul 1 a fost retrocedată o suprafaţă de 2. 123 metri pătraţi, în Sectorul 2 - 13.276 metri pătraţi, în Sectorul 3 - 165.688 metri pătraţi, în Sectorul 4 - 40.220 metri pătraţi, în Sectorul 5 - 2.760 metri pătraţi şi în Sectorul 6 - 11.155 metri pătraţi.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.