Platforma civică "Respect", care are ca scop oprirea modificării Constituţiei "într-un mod care restrânge drepturile şi libertăţile fundamentale", prin redefinirea familiei, a fost lansată miercuri, preşedintele de onoare al Asociaţiei Pro Democraţia, Cristian Pârvulescu, spunând că până marţi seară în această platforma s-au înscris 100 de organizaţii nenguvernamentale, dar şi cetăţeni.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Cristian Pârvulescu a spus, într-o conferinţă de presă, că platforma "Respect" este formată la acest moment din 100 de organizaţii şi este un proces continuu de aderare, fiind vorba atât de ONG-uri, cât şi de personalităţi publice şi cetăţeni obişnuiţi.

Pârvulescu a făcut referire la contextul internaţional ”complicat”, care pune în discuţie şi ”foloseşte” religia sau teme legate de tradiţie pentru a le opune drepturilor omului.

”Drepturile şi libertăţile omului sunt considerate în momentul actual un lux. Ştiţi poziţia pe care o exprimă Victor Orban sau Vladimir Putin, este o poziţie care este împărtăşită de foarte mulţi politicieni, inclusiv în România, şi de o parte a societăţii. În faţa unei asemenea situaţii am considerat că este necesară şi o astfel de mobilizare şi în România”, a declarat Cristian Pârvulescu.

El a spus că referendumul pentru modificarea Constituţiei se înscrie "într-o strategie care ameninţă drepturile şi libertăţile".

"Trebuie să facem tot efortul ca societatea românească să reacţioneze. Noi constatăm în momentul de faţă o intenţie de a folosi religia sau teme legate de tradiţie pentru a le opune drepturilor omului. Nu e nou. În România am mai trăit în anii ‘90 o astfel de situaţie, dar contextul internaţional este mai complicat acum. Rolul societăţii civile democratice este de a dovedi care e drumul de urmat”, a afirmat Pârvulescu.

Manifestul are la bază principiul potrivit căruia ”Toţi suntem cetăţeni egali: Respect pentru toţi! Drepturile omului şi libertăţile fundamentale nu se votează”.

”Ceea ce se întâmplă în România s-a întâmplat şi în alte state occidentale în urmă cu câţiva ani. Cel mai bun exemplu sunt manifestaţiile din Franţa din 2013-2014. Este vorba despre o strategie care vrea să pună drepturile omului în defensivă. Pentru noi, scandalul Bodnariu şi campania Coaliţiei pentru Familie sunt exemplare din acest punct de vedere, este vorba despre intenţie organizată care urmăreşte să pună clasa politică în defensivă în raport cu apărarea drepturilor omului. (...) De ce atât de târziu ne-am organizat? Pentru că am vrut să învăţăm de la ceilalţi, de la polonezi, de la croaţi. În România, interzicerea avortului într-o ţară în care Ceauşescu a omorât zeci de mii de femei, din cauza politicii nataliste? Nu suntem Polonia, n-am avut libertatea avortului în perioada comunistă, am avut interzis avortul şi constatăm acum că politicile ceauşiste sunt aduse în actualitate de o coaliţie care urmăreşte tradiţia. Să fie oare asta tradiţia pe care o vor?”, a mai spus Pârvulescu, arătând că în România există 800.000 de oameni care trăiesc în familii care nu au un statut oficial.

Oana Marinescu, consultant în comunicare, care s-a aflat în grupul de iniţiativă a acestei platforme, în calitate de cetăţean, este de părere că la nivelul clasei politice ”nu există niciun partid care să asume apărarea drepturilor şi libertăţilor cetăţeneşti”, situaţia fiind una de risc pentru fiecare cetăţean, care va avea de suferit, ”de la libertatea femeii de a-şi construi viaţa aşa cum vrea ea, până la libertatea oamenilor de a-şi alege viaţa aşa cum vor”.

”În ceea ce priveşte definiţia familiei, eu personal mă simt vizată de ceea ce se întâmplă acum în societate, am o familie monoparentală, şi i-am explicat copilului meu că familia lui este perfectă aşa cum este, iar în acest moment sunt în situaţia de a-i explica de ce unii oameni cred că familia lui nu este perfectă. Sunt mulţi alţii ca mine, şi apelul meu este către toate mamele şi toţi taţii care-şi cresc singuri copiii este să se gândească că pentru acei copii este mult mai bine să nu fie o presiune, să nu fie o stigmatizare a societăţii doar pentru că ei nu fac parte din ceea ce defineşte un grup ca fiind familia perfectă”, a mai spus Oana Marinescu.

Mircea Toma a cercetat discursul Coaliţiei pentru Familie şi îl consideră ”ipocrit”. ”Argumentele pe care le folosesc pentru modificarea Constituţiei vorbesc despre degringolada familiei în România şi în Europa şi cele pe care le listează sunt în principiu rezonabile: din România emigrează mulţi părinţi, sunt multe familii singure, vârsta celor care se căsătoresc e importantă, tineri sunt în Italia şi Spania, deci în România rămân bătrânii. Ce faci atunci când lumea nu alege să se căsătorească ca să-şi consolideze o familie? Iei o iniţiativă importantă ca lumea să se căsătorească, nu să nu se căsătorească. Demersul lor logic porneşte de la nişte argumente care se termină într-o interdicţie adresată unei minorităţi care n-a avut un rol pe funcţionarea familiei în societate. Această modificare legislativă promovează o reducere a drepturilor unor cetăţeni, nu o reparare a unei instituţii, care este foarte importantă", a spus Toma.

Platforma ”Respect” solicită clasei politice să oprească organizarea referendumului pentru modificarea Constituţiei, pentru "a preveni riscul alunecării nedemocratice şi al divizării societăţii româneşti". 

”Prima provocare şi cea mai importantă este de a ne uni şi de a da glas revoltei noastre pentru a convinge Parlamentul, Preşedinţia şi instituţiile ţării să oprească acest referendum care reprezintă o nouă mineriadă la adresa democraţiei româneşti. Politicieni, opriţi distrugerea democraţiei româneşti şi arătaţi-ne respect: Constituţia este pentru toţi!”, arată manifestul.

Platforma ”Respect” exprimă susţinerea pentru familie şi precizează că cele mai mari ameninţări la adresa acesteia sunt sărăcia şi corupţia, distrugerea statului de drept, inegalităţile, lipsa de unitate, solidaritate, respect şi încredere reciprocă, violenţa în familie, accesul limitat la locuire şi servicii medicale adecvate, mortalitatea maternă şi infantilă ridicată, absenţa accesului egal la educaţie de calitate, inclusiv insuficienţa creşelor şi a grădiniţelor, lipsa locurilor de muncă.

La baza Platformei se află un Grup de Iniţiativă format din Asociaţia Pro Democraţia, APADOR-CH, Asociaţia ActiveWatch, Asociaţia ACCEPT, Centrul de Resurse pentru Participare Publică, Centrul Euroregional pentru Iniţiative Publice, Centrul FILIA, Centrul pentru Inovare Publică, Centrul pentru Jurnalism Independent, Fundaţia pentru Dezvoltarea Societăţii Civile (FDSC), Iniţiativa România, Platforma Demos şi Oana Marinescu în calitate de cetăţean.

Semnăturile din partea cetăţenilor şi a organizaţiilor pot fi transmise pe adresa semnează@platformarespect.ro.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.