Cel puţin şapte persoane au fost ucise, iar peste 100 rănite în explozii, sâmbătă, la Kabul, în timpul funeraliilor unui bărbat ucis cu o zi înainte în cursul unor manifestaţii împotriva insecurităţii, după atentatul sângeros de miercuri, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Pentru moment, şapte corpuri şi 117 răniţi au fost conduşi la spitale din Kabul”, a declarat pentru AFP Waheed Majroh, un purtător de cuvânt al mMnisterului Sănătăţii.

”Nu ştim ce a cauzat exploziile”, a declarat anterior pentru AFP Najib Danish, un purtător de cuvânt al Ministerului de Interne.

Bilanţul acestei tragedii este disputat în presa internaţională. DPA anunţă 20 de morţi, Rauters 19, iar AP şase, citând diverse surse.

Potrivit unor martori, trei explozii au avut loc într-un cimitir situat în apropiere de Kabul în timpul funeraliilor lui Salim Ezadyar, fiul unui senator, şi una dintre cele patru persoane ucise în cursul unei adunări, vineri, când poliţia a tras cu gloanţe reale pentru a dispersa sute de manifestanţi.

Ei reclamau demisia preşedintelui Ashraf Ghani după atentatul de miercuri, cel mai sângeros din 2001 încoace, soldat cu 90 de morţi.

Imagini difuzate de posturi de televiziune arătau sâmbătă corpuri însângerate şi dezmembrate, împrăştiate prin cimitir. ”Oameni au fost pulverizaţi” din cauza violenţei impactului, a declarat pentru AFP un martor, Abdul Wudood.

Şeful Executivului afgan Abdullah Abdullah participa la aceste funeralii, însă biroul său a dat asigurări AFP că acesta era teafăr.

Kabulul a fost plasat în stare de urgenţă sâmbătă dimineaţa, pentru a împiedica organizarea unor noi manifestaţii, în contextul în care autorităţile se tem de noi atacuri.

Ele au blocat drumurile din centrul oraşului prin controale ale armatei, iar vehicule blindate patrulau în capitală.

”Avem informaţii care indică faptul că inamicii noştri încearcă să comită atacuri la adunări şi manifestaţii”, a declarat Gul Nabi Ahmadzai, un comandant de la Kabul.

Însă zeci de persoane erau în continuare adunate sâmbătă, sub un cort, în apropiere de palatul prezidenţial, cerând demisia preşedintelui Ghani, într-o atmosferă paşnică.

”Orice guvern care încearcă să ne întrerupă manifestaţia dreaptă şi întemeiată îşi va arăta complicitatea cu grupările teroriste şi autorii atacului de miercuri”, a apreciat Asif Ashna, un purtător de cuvânt al manifestanţilor.

”Guvernul are datoria să asigure securitatea manifestanţilor (...) şi va fi tras la răspundere pentru orice violenţe”, a adăugat el.

”MANIPULAREA FURIEI”

ONU şi Statele Unite au îndemnat manifestanţii la prudenţă.

”Inamicul caută să manipuleze furia şi tristeţea populară cu scopul de a crea disensiuni şi a spori instabilitatea”, a declarat Ambasada Statelor Unite într-un comunicat.

Tensiunea era în continuare puternică la Kabul după atacul cu camion-capcană de miercuri, care s-a soldat de asemenea cu sute de răniţi, în cartierul diplomatic al capittalei afgane, care se presupune că este ultraprotejat.

Numeroşi afgani se întreabă cum de nu au putut serviciile de informaţii afgane să împiedice acest camion-capcană să intre într-un cartier înţesat de baraje şi în general prevăzut cu gărzi de securitate.

Informaţiile afgane au acuzat reţeaua Haqqani, o grupare armată aliată a talibanilor, la originea a numeroase atacuri împotriva forţelor străine şi locale în Afganistan, că a comis atentatul de miercuri, în continuare nerevendicat.

Talibanii, în prezent angajaţi în ”tradiţionala” lor ofensivă de primăvară, au negat orice implicare.

Preşedintele Ghani ar putea să ordone în curând executarea a 11 deţinuţi talibani şi membri ai reţelei Haqqani, ca represalii faţă de atentat, a aflat AFP de la o sursă guvernamentală.

Talibanii au ameninţat însă că vor comite ”atacuri dure şi exemplare” şi că vor ucide ostatici străini pe care-i deţin, în cazul în care Guvernul execută cei 11 deţinuţi, potrivit unui comunicat pe care l-au postat pe site.

Manifestanţi au cerut, vineri, să fie executat Anas Haqqani, fiul fondatorului reţelei, deţinut de autorităţi din 2014.

Însă, potrivit unei surse guvernamentale, el nu face parte dintre cei 11 deţinuţi care ar putea să fie executaţi.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.