Cel puţin 36 de cadavre au fost recuperate din cazinoul şi complexul hotelier din Manila, capitala Filipinelor, unde o persoană înarmată a deschis focul în cursul nopţii de joi spre vineri, relatează BBC News, precizând că majoritatea victimelor s-au intoxicat cu fum toxic, după ce atacatorul a dat foc meselor din cazinou. De asemenea, peste 50 de oameni au fost internaţi, cu intoxicaţii cu fum, dar şi fracturi.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email
CITEȘTE ȘI Cazinourile din Manila, din apropiere de cel atacat, îşi intensifică măsurile de securitate

Atacatorul, a cărui naţionalitate nu este cunoscută, a deschis focul la Resorts Wolrd Manila, înainte de a se sinucide dându-şi foc.

Incidentul a provocat o alertă de securitate, iar accesul în complex a fost blocat. Iniţial, autorităţile au crezut că nu există victime şi ar fi descoperit cadavrele abia după ce au verificat zona şi au recuperat trupul neînsufleţit al atacatorului.

Oficialii insistă că incidentul a fost o tentativă de jaf şi nu are legătură cu terorismul, deşi organizaţia Statul Islamic l-ar fi revendicat.

CUM S-A DESFĂŞURAT ATACUL?

Bărbatul, a cărui identitate nu a fost făcută publică, a intrat în cazinou la scurt timp după miezul nopţii şi a deschis focul cu o puşcă de asalt, provocând panică. El a tras în aer, nu în oameni, dar a provocat panică, a explicat comandantul de poliţie Tomas Apolinario pentru BBC. “Avem nişte răniţi şi avem şi nişte morţi, dar niciunul nu are răni de glonţ”, a adăugat el.

Atacatorul a dat apoi foc meselor de joc şi şi-a umplut rucsacul cu jetoane în valoare de 113 milioane de pesos filipinezi, adică 2,3 milioane de dolari.

El a fugit apoi în complexul hotelier, lăsând în urmă rucsacul, şi a intrat într-o cameră. “S-a aşezat pe pat, s-a acoperit cu o pătură groasă, aparent a turnat combustibil pe pătură şi şi-a dat foc”, a spus vineri şeful poliţiei naţionale, Ronald Dela Rosa.

Potrivit Resorts World Manila, bărbatul s-a şi împuşcat, după ce şi-a dat foc, iar cadavrul său a fost găsit vineri, în jurul orei locale 7.00 (02.00 ora României).

CINE ERA ATACATORUL?

Poliţia a publicat imagini surprinse de camerele de supraveghere cu atacatorul, îmbrăcat în negru şi înarmat cu o puşcă. Presa locală şi unii oficiali speculează că atacatorul ar fi fost străin, pentru că vorbea engleză foarte bine. El părea să fie caucazian. Comandantul Apolinario a insistat că poliţia nu i-a confirmat naţionalitatea.

Autorităţile le-au spus reporterilor că bărbatul părea să aibă probleme psihice.

Resorts World Manila a descris atacul drept un “act laş al unei minţi deranjate”.

Poliţia a afirmată că agresorul a acţionat singur şi nu avea legături cu grupări islamiste. În ultima săptămână, militanţi aliaţi ISIS au fost implicaţi în lupte de stradă în sudul Filipinelor.

CUM AU MURIT VICTIMELE?

Potrivit poliţiei, suspectuul a turnat combustibil peste mobilă şi covoare, astfel că acestea au luat foc imediat. Deşi incendiul nu a fost mare, cantitatea de fum degajată a provocat decesele.

Cei care au scăpat din cazinou au povestit că fumul a umplut complexul.

“Fiica noastră ne-a sunat după miezul nopţii şi ne-a spus că este în secţiunea VIP a cazinoului şi că este fum şi că se sufocă”, a povestit o femeie, Gil Yongco.

Conducerea cazinoului a dat asigurări că echipamentele antiincendiu au funcţionat şi că a existat “ventilaţie adecvată”.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.