Fostul preşedinte al Consiliului Judeţean Buzău Cristinel Bîgiu a fost condamnat definitiv, miercuri, de Curtea de Apel Bucureşti, la doi ani de închisoare cu executare în dosarul în care a recunoscut că a primit 75.000 de euro mită de la fostul director al RA-APPS Georgian Surdu, care, la rândul său, a primit o pedeapsă de trei ani de închisoare cu executare.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email
”Respinge ca nefondat apelul declarat de Surdu Georgian Gabriel şi admite apelul declarat de Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie – Direcţia Naţională Anticorupţie împotriva sentinţei penale din 3 noiembrie 2016 pronunţată de Tribunalul Bucureşti.
Desfiinţează în parte sentinţa penală apelată şi rejudecând: aplică inculpatului Bîgiu Marian Cristinel pedeapsa de doi ani de închisoare care urmează să fie executată în regim de detenţie”, se arată în decizia pronunţată, miercuri, de Curtea de Apel Bucureşti.
 
Instanţa a menţinut pedeapsa, de trei ani de închisoare cu executare, pentru fostul director al RA-APPS Georgian Surdu.
 
”Obligă pe apelantul inculpat Surdu Georgian Gabriel la plata sumei de 800 lei cu titlu de cheltuieli judiciare avansate de stat”, se mai precizează în decizia CA Bucureşti. 
 
Decizia Curţii de Apel Bucureşti este definitivă.

În 3 noiembrie anul trecut, Tribunalul Bucureşti l-a condamnat pe Cristinel Bîgiu la doi ani de închisoare cu suspendare, iar pe Georgian Surdu la trei ani de închisoare cu executare. Atunci, instanţa a dispus şi confiscarea de la Cristinel Bîgiu a sumei de 75.000 de euro. Decizia instanţei nu a fost definitivă, fiind atacată la Curtea de Apel Bucureşti.              

Fostul preşedinte al Consiliului Judeţean Buzău Cristinel Bîgiu a recunoscut, încă de la primul termen pe fond, în 14 aprilie, la Tribunalul Bucureşti, că a luat mită de la Georgian Surdu, fostul director al RA-APPS, şi a cerut să fie judecat în procedură simplificată, în vederea reducerii pedepsei, solicitarea fiind respinsă de judecător.

Tribunalul Bucureşti a început, în 14 aprilie, judecarea pe fond a dosarului în care fostul Georgian Surdu şi Cristinel Bîgiu au fost trimişi în judecată pentru cumpărare de influenţă şi, respectiv, trafic de influenţă.

Fostul preşedinte al Consiliului Judeţean Buzău a arătat în faţa instanţei că a acceptat promisiunea lui Georgian Surdu de a primi 3,8 milioane de lei, reprezentând 8 la sută din valoarea unui contract având ca obiect modernizarea unor drumuri de interes local şi reţeaua de canalizare din comuna Ghergheasa, judeţul Buzău.

“Recunosc că am primit de la Surdu, ca primă tranşă, 75.000 de euro pentru a interveni la primarul comunei Ghergheasa în vederea atribuirii contractului de lucrări amintit”, a declarat Cristinel Bîgiu în faţa judecătorului. El a precizat că, dacă este nevoie, ar presta şi muncă în folosul comunităţii.

Judecătorul a respins cererea lui Bîgiu pe motiv că este nevoie de declaraţiile sale în vederea administrării unor probe.

Georgian Surdu, secondat de soţia sa, deputatul liberal Raluca Surdu, a arătat că este nevinovat şi că nu cunoaşte niciun acţionar sau proprietar al firmei despre care DNA spune că ar controla-o.

“Sunt nevinovat, această poveste nu are nici cap, nici coadă. Toate persoanele care au fost audiate au depus denunţ înainte de a fi eu inculpat. Din dosar se vede că declaraţia lui Bîgiu nu are legătură cu mine. Nimeni nu-l cunoaşte pe Florin Colgiu, nu-l ştiu nici eu. El nu apare pe lista de la poartă a instituţiei ca şi vizitator. DNA nu a dorit să afle adevărul. Spune numai bucăţi. Nu poţi să dai nişte bani cuiva pe care nu-l cunoşti. Nu-l cunosc pe primarul din comuna respectivă. Îl ştiu doar pe Bîgiu, de 15 ani, fiind colegi de facultate şi de partid”, a declarat fostul şef al RA-APPS.

Despre Horaţiu Vidan Popa, administratorul firmei care a câştigat mai multe contracte publice cu instituţia de stat, Surdu a precizat că îl ştie din iulie 2012, deoarece firma sa, SC Construct co Group, a făcut lucrări de certificare energetică la RA-APPS.

”Nu-i adevărat că i-am propus lui Vidan să-i găsesc lucrări de construcţii pentru firma sa. Nu-l ştiu nici pe Colgiu. Nu i-am dat bani pentru Bîgiu. Mă vedeam cu Bîgiu o dată la două luni pe atunci şi nu mi-a făcut cunoştinţă cu martorul la restaurant. L-am mai văzut pe martorul Vidan când a venit la mine să reclame că nu i-au fost achitate facturile pentru lucrarea efectuată la RA-APPS”, a completat Surdu.

În sprijinul afirmaţiilor sale, acesta a venit cu lista persoanelor care au intrat la RA-APPS timp de şase luni, în intervalul vizat de ancheta DNA.

“Avem portar, inclusiv DNA când a făcut percheziţie s-a oprit la poartă. Acolo se ţine un registru în care fiecate persoană este evidenţiată cu nume şi prenume şi la cine merge. Colgiu nu a intrat niciodat la RA-APPS, aşa cum se precizează în rechizitoriu. Nu-i adevărat că i-aş fi dat acestuia 75.000 de euro pentru Bîgiu”, a mai arătat fostul şef al regiei de stat.

În octombrie 2015, Gabriel Georgian Surdu a fost trimis în judecată alături de Cristinel Bîgiu şi acuzat de cumpărare de influenţă.

Potrivit DNA, în august 2013, Gabriel Surdu i-a oferit lui Cristinel Bîgiu, atunci preşedinte al CJ Buzău, suma de 3.894.301,91 lei, respective aproape 880.000 de euro, reprezentând 8 la sută din valoarea unui contract în valoare de aproape 11 milioane de euro, având ca obiect "Proiectarea şi execuţia modernizării drumurilor de interes local şi reţea publică de canalizare şi staţie de epurare în comuna Ghergheasa, judeţul Buzău", urmând ca suma de bani să fie dată în mai multe tranşe, la momentul efectuării plăţilor către societatea executantă.

Surdu i-a remis lui Bîgiu, prin intermediul lui Colgiu, o primă tranşă în valoare de 75.000 de euro pentru a interveni pe lângă primarul unei comune din judeţul Buzău, în vederea atribuirii acelui contract de lucrări. Bîgiu a fost de acord cu cererea lui Surdu şi i-a promis că îl va sprijini să obţină un contract de lucrări pentru firma respectivă, în comuna din Buzău, susţin procurorii.

Cristinel Bîgiu mai este judecat în două dosare, unul pentru spălare de bani, alături de fostul ministru de Interne Cristian David, şi o altă cauză în care este acuzat de luare de mită, alături de finul său, Florin Colgiu, administrator al SC Alexandra SRL.

În dosarul în care este acuzat şi Florin Colgiu, Cristinel Bîgiu a fost condamnat definitiv, în 16 decembrie, de Curtea de Apel Bucureşti, la cinci ani şi două luni de închisoare, pentru luare de mită, el fiind încarcerat la Penitenciarul Focşani.

În noiembrie 2015, Cristinel Bîgiu a demisionat din funcţia de preşedinte al Consiliului Judeţean Buzău.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.