Ministrul Turismului, Mircea Titus Dobre, a afirmat marţi, la Parlament, că proiectul de OUG privind voucherele de vacanţă este în faza de avizare la ministere, urmând a fi adoptat de Guvern până la data de 1 iulie. Ministrul a ţinut să precizeze că instituţiile publice care nu şi-au bugetat aceste vouchere vor trebui să o facă abia după rectificarea bugetară din vară.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Întrebat despre voucherele de vacanţă, ministrul a spus că „proiectul de OUG este pe avizare externă, adică de celelalte ministere - Ministerul Muncii, Finanţelor, respectiv Ministerul Justiţiei”.

„El va fi adoptat până la data de 1 iulie în şedinţă de Guvern, ulterior după aceea urmează ca fiecare instituţie publică care nu şi-a bugetat aceste vouchere de vacanţă să le bugeteze la rectificare, că sunt unele instituţii publice locale sau centrale care şi-au bugetat şi au prins de la începutul anului. De la rectificare încolo vor intra pe partea de achiziţie, ulterior acestea sunt valabile un an de zile calendaristic”, a completat ministrul.

Dobre a explicat cum ar putea angajaţii Ministerului Turismului să beneficieze de aceste vouchere de vacanţă. „Vă dau exemplu la Ministerul Turismului. Ministerul Turismului trebuie să ia o sumă de 303.000 lei, să-i ia să-i mute dintr-o filă pentru o filă specială pentru aceste vouchere de vacanţă”, a afirmat Mircea Titus Dobre.

Ministerul Turismului a lansat în dezbatere publică proiectul de Ordonanţă de Urgenţă prin care instituţiile şi autorităţile publice ar putea fi obligate să acorde de la 1 iulie vouchere de vacanţă angajaţilor din sistemul public, în cuantum de maximum şase salarii de bază minime brute pe ţară, impactul bugetar fiind estimat la 1,73 miliarde lei.

În prezent există aproximativ 1,2 milioane de persoane angajate în sistemul bugetar, iar voucherele vor putea fi folosite numai pentru vacanţe în ţară.

”Impactul anual asupra cheltuielilor bugetare determinat de acordarea de vouchere de vacanţă în anul 2017 este estimat la circa 1,73 miliarde lei, calculat în condiţiile unui salariu minim de 1.450 lei”, arată nota de fundamentare.

Documentul stipulează că angajatorul este cel care stabileşte când acordă voucherele de vacanţă, de comun acord cu organizaţiile sindicale sau cu reprezentanţii salariaţilor.

Proiectul determină şi nivelul maxim al sumelor care pot fi acordate salariaţilor sub formă de vouchere de vacanţă, ”respectiv la contravaloarea a maxim şase salarii de bază minime brute pe ţară, garantate în plată, pentru un salariat, în decursul unui an fiscal”.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.