Preşedintele Klaus Iohannis a afirmat, luni, că ar fi fost mai bine ca proiectul Legii graţierii să primească un vot în plenul Senatului înainte de a fi trimisă la Camera Deputaţilor, şeful statului comentând că ”dacă senatorii s-au ascuns după deget, este problema lor”.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Invitat să comenteze faptul că Legea graţierii a trecut de Senat prin adoptare tacită, Klaus Iohannis a spus: ”Există această procedură prevăzută de legislaţia în vigoare. Cred că ar fi fost mult mai bine să fie discutată şi adoptată prin vot. Dacă senatorii s-au ascuns după deget, e treaba lor.”

Legea graţierii a fost adoptată tacit pe 23 mai, însă procedura din prima Cameră se încheie oficial abia după anunţarea plenului. După ce proiectul a fost anunţat luni ca fiind adoptat tacit, el va fi transmis Camerei Deputaţilor, care este forul decizional.

Proiectul urmează să fie transmis Camerei Deputaţilor în forma adoptată de Guvern. Potrivit acestuia, se graţiază în întregime pedepsele cu închisoare de până la 5 ani inclusiv şi parţial persoanele care au în întreţinere minori cu vârsta de până la 14 ani.

Sunt exceptate de la prevederile legii persoanele care au comis infracţiuni cu violenţă şi cele care au săvârşit unele fapte de corupţie.

De asemenea, se înjumătăţesc pedepsele cu închisoarea aplicate femeilor însărcinate şi celor care sunt unic întreţinător de familie, având în întreţinere minori cu vârsta de până la 14 ani dacă nu li s-au interzis drepturile părinteşti prin hotărâre judecătorească. Ambele situaţii trebuie să existe la data intrării în vigoare a legii.

În toate aceste cazuri, graţierea este condiţionată de achitarea în termen de un an de la condamnarea definitivă sau de la punere în libertate a eventualelor despăgurbiri. În cazul neachitării, graţierea este revocată.

Totodată, prevederile legii referitoare la graţiere nu se aplică recidiviştilor.

Nu beneficiază de prevederile acestei legi persoanele care au săvârşit infracţiuni contra vieţii, vătămări corporale, rele tratamente aplicate minorului, agresiuni asupra fătului, lipsirea de libertate, şantaj, trafic de persoane vulnerabile, omor calificat, violarea domiciliului, bancruta frauduloasă, furtul calificat, înşelăciune, fals în orice formă, părăsirea locului accidentului, represiunea nedreaptă, abuzul în serviciu, conflictul de interese, falsificarea de monedă, falsul intelectual, nerespectarea regimului armelor şi muniţiilor, traficul de produse toxice, infracţiunile contra securităţii naţionale, cele privind combaterea terorismului, infracţiunile de genocid, contra umanităţii şi război.

Nu sunt graţiate nici persoanele pentru care legea prevede pedeapsa închisorii de 10 ani sau mai mare. Cei care în decurs de 3 ani săvârşesc o nouă infracţiune execută şi restul de pedepsă.

Legea se va aplica faptelor comise înainte de 18 ianuarie 2017 şi intră în vigoare la 30 de zile de la publicarea în Monitorul Oficial.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.