Premierul Marii Britanii, Theresa May, a anunţat joi după-amiază că nivelul ameninţării teroriste va rămâne ”critic”, în urma unei decizii luate după a patra reuniune a comitetului de urgenţă COBRA, transmite Sky News.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Nivelul ameninţării teroriste va rămâne critic şi membrii publicului ar trebui să fie vigilenţi”, a declarata premierul Marii britanii.

De asemenea, aceasta a precizat că-i va explica clar preşedintelui american ”că informaţiile transmise între forţele de ordine trebuie să rămână securizate”.

Theresa May va participa în această seară la summitul liderilor NATO de la Bruxelles.

Aceasta a precizat că 1.000 de militari vor sprijini forţele poliţieneşti şi vor oferi ”o garanţie importantă înainte de weekend-ul prelungit”.

Marea Britanie a ridicat marţi seara gradul ameninţării de securitate la nivelul critic, ceea ce înseamnă că un atac este acum iminent, după atentatul sinucigaş de la Manchester.

”Pe baza investigaţiilor de astăzi (n.r. marţi) s-a luat decizia că nivelul ameninţării de securitate ar trebui să fie ridicat de la sever la critic. Asta înseamnă că acum, nu doar că un atac este foarte posibil, dar următorul atentat ar putea să fie iminent”, a declarat în urmă cu două zile Theresa May.

Ridicarea gradului ameninţării de securitate de la ”sever” la ”critic” are loc în urma atentatului sinucigaş, care a zguduit luni noaptea Manchester.

Un număr de 22 de persoane şi-au pierdut viaţa, inclusiv minori, în vreme ce alte 64 de persoane au fost rănite, după ce un atacator sinucigaş născut din refugiaţi libieni şi-a detonat centura cu exblozibili într-un foaier dintre Manchester Arena şi gara Victoria.

Explozia a avut loc în timp ce mulţimea încerca să părăsească Manchester Arena în urma unui concert susţinut de cântăreaţa americană Ariana Grande.

Este a treia oară când britanicii ridică la ”critic” gradul ameninţării de securitate. 

Prima ridicare a ameninţării de securitate la cel mai înalt nivel a avut loc în 2006, atunci când autorităţile au lansat o operaţiune masivă pentru a pune capăt unui complot terorist, care viza plasarea de bombe lichide la bordul unor zboruri transatlantice între Marea Britanie şi Statele Unite.

Anul următor, şefii serviciilor de securitate au ridicat din nou gradul ameninţării în timp ce-i urmăreau pe teroriştii care au încercat să detoneze o bombă într-un club londonez, înainte de a ataca aeroportul Glasgow.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.