Jurnaliştii Sky News dezvăluie că atacatorul sinucigaş Salman Abedi avea legături cu o celulă teroristă activă în Manchester şi l-a cunoscut şi pe jihadistul Raphael Hostey, care recruta luptători străini în numele Statului Islamic. Un număr de 22 de persoane şi-au pierdut viaţa, iar alte 119 au fost rănite în urma atentatului sângeros care a lovit luni noaptea Manchester Arena.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

De asemenea, atacatorul sinucigaş a crescut într-un complex de apartamente sociale din partea sudică a zonei metropolitane din Manchester, unde locuiau mai mulţi tineri care s-au radicalizat între ei şi chiar au plecat să lupte alături de jihadiştii Statului Islamic din Siria şi Irak.

Jurnaliştii Sky News susţin că au obţinut o serie de documente despre celula Statului Islamic, care demonstrează că Abedi şi Hostey îşi petreceau timpul în apropierea aceluiaşi complex de apartamente sociale şi mergeau la moscheea Didsbury, înainte să devină dezamăgiţi de viaţa în Marea Britanie.

Mai multe surse din rândul serviciilor antiteroriste au stabilit o legătură ”importantă” între cei doi bărbaţi, în timp ce investigau atacul terorist de la Manchester Arena, care a fost deja revendicat de către jihadiştii Statului Islamic.

Deşi autorităţile americane nu au confirmat niciodată moartea lui Hostey, serviciile de informaţii cred că acesta şi-a pierdut viaţa anul trecut, în urma unui atac cu dronă din Siria.

Zona Moss Side din partea sudică a metropolei Manchester era dominată în urmă cu mulţi ani de droguri şi arme, dar şi-a pierdut între timp această imagine - fiind ameninţată în prezent de maşinăria de propagandă a Statului Islamic.

În ultimii ani, cel puţin 16 persoane din zonă au plecat pentru a se alătura militanţilor islamişti din Siria şi Irak, printre ei numărându-se şi Raphael Hostey - care şi-a luat numele jihadist Abu Qaqaa al Britani şi a încercat să seducă suste de tineri pe reţelele sociale, pentru a se alătura ISIS.

Hostey a trimis bani mai multor tineri din Moss Side, pentru a sprijini călătoria acestora spre Siria - printre ei numărându-se Stephen Gray, Raymond Matimba şi Ronald Fiddler.

Un număr de 22 de persoane şi-au pierdut viaţa, în vreme ce alte 119 au fost rănite, după ce atacatorul sinucigaş Salman Abedi s-a detonat luni noaptea într-un foaier care făcea legătura dintre Manchester Arena şi Gara Victoria, în timp ce mulţimile de fani plecau de la un concert al cântăreţei americane Ariana Grande.

Salman Abedi s-a născut în 1994 în Manchester, fiind al treilea copil dintr-o familie de refugiaţi libieni, care au fugit de regimul Gaddafi.

Părinţii săi de origine libiană au fugit la Londra, înainte de a se stabi în Fallowfield, un cartier situat în partea sudică a zonei metropolitane din Manchester.

De asemenea, familia a locuit timp de zece ani în Fallowfield.

Atacatorul sinucigaş a crescut la doar câţiva metri de un liceu de fete, care a ajuns în ştiri în urmă cu doi ani, după ce gemenele Zahra şi Salma Halane au fugit pentru a se alătura jihadiştilor Statului Islamic din Siria.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.