Melania Trump şi-a ales cu mare atenţie fiecare ţinută vestimentară pe care a purtat-o în timpul primului ei turneu în străinătate în calitate de primă doamnă a Statelor Unite. Vizita pe care a întreprins-o la Vatican, miercuri, în timpul căreia s-a întâlnit cu papa Francisc, nu a făcut excepţie de la această regulă, informează CNN.com.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Ţinând cont de protocolul de la Vatican, prima doamnă a Statelor Unite a mers la întâlnirea cu Papa Francisc, miercuri, purtând pe cap un voal negru, o rochie neagră cu mâneci lungi, creată de casa Dolce & Gabbana, drapată până la călcâie. Una dintre fiicele preşedintelui american, Ivanka Trump, a ales o ţinută vestimentară asemănătoare, optând şi ea pentru un voal de mari dimensiuni.

”Conform protocolului de la Vatican, femeilor care au o audienţă cu papa li se cere să poarte mâneci lungi, haine protocolare negre şi un voal pentru a-şi acoperi capul”, a declarat Stephanie Grisham, directorul de comunicare al Melaniei Trump, pentru CNN.

Cu câteva zile înainte, în timpul vizitei oficiale a cuplului prezidenţial american în Arabia Saudită, o teocraţie conservatoare mult mai strictă, prima doamnă a Statelor Unite a evitat să poarte baticul tradiţional. Însă atunci când a vizitat locul naşterii religiei islamice, Melania Trump a purtat o salopetă neagră, cu un design inspirat din ”abaya” - îmbrăcăminte purtată ”deasupra tuturor celorlalte haine” de femeile musulmane. În pofida faptului că nu şi-a acoperit capul, ţinuta vestimentară a primei doamne americane a fost apreciată de jurnaliştii din presa locală, care i-au lăudat atenţia manifestată faţă de cultura ţării lor.

Întrebată în legătură cu motivul pentru care Melania Trump a purtat un voal la Vatican, dar a evitat să îşi acopere capul în Arabia Saudită, Stephanie Grisham a spus că nu a existat o cerere din partea autorităţilor saudite referitoare la ţinuta pe care prima doamnă a Statelor Unite ar fi trebuit să o poarte în timpul acelei vizite oficiale. 

Melania Trump i-a impresionat pe italieni, miercuri, când a efectuat o vizită la Spitalul pentru copii din Roma, unde a vorbit în limba italiană cu unii dintre pacienţii internaţi la Bambino Gesu, a precizat un oficial de la Casa Albă.

”Ea a redactat o scrisoare adresată papei, în care i-a cerut permisiunea de a merge la acel spital. Prinţesa Diana şi maica Tereza au vizitat şi ele acel spital”, a precizat Stephanie Grisham.

Melania Trump s-a pregătit cu minuţiozitate, cu ajutorul oficialilor din Departamentul de Stat american, în privinţa protocolului şi a obiceiurilor din fiecare ţară inclusă în acest turneu în străinătate al preşedintelui american, potrivit unor surse. Ea şi-a dorit foarte mult să îşi asigure un debut lipsit de probleme pe scena mondială în calitate de primă doamnă şi să evite orice pas greşit ce ar fi putut să ducă la apariţia unor situaţii stânjenitoare.

Pantofii ei cu tocuri foarte înalte le-au îngrijorat pe unele dintre gazdele din Israel, care se temeau pentru stabilitatea primei doamne în timpul plimbărilor pe străzile pavate cu piatră cubică din Ierusalim. Însă consilierii Melaniei Trump au râs de acele îngrijorări, spunând că prima doamnă americană a crescut în Slovenia şi este obişnuită să meargă pe teren accidentat în timp ce poartă pantofi cu toc.

În contrast cu soţia lui, preşedintele Donald Trump a petrecut relativ puţin timp concentrându-se pe studierea obiceiurilor locale şi a normelor de protocol din fiecare ţară inclusă în turneu. În săptămânile de dinainte de plecarea din Washington, Donald Trump a participat la întruniri de informare cu consilierul său de securitate naţională H.R. McMaster, secretarul de stat Rex Tillerson şi cumnatul - şi consilierul lui principal - Jared Kushner, care a jucat un rol central în organizarea acestor vizite în străinătate.

Toate acele întruniri ”s-au concentrat aproape în totalitate pe analizarea unor chestiuni delicate şi a oportunităţilor de afaceri”, nu pe studierea protocolului local, a declarat un oficial important de la Washington.

Dar, în culise, Melania Trump a făcut tot ce i-a stat în putere pentru a se asigura că preşedintele era pregătit pentru aceste vizite. Şi-a făcut un obicei din a împacheta ea însăşi ţinutele pe care preşedintele le foloseşte atunci când călătoreşte în străinătate. Înainte de plecarea din Washington, Melania Trump i-a instruit pe angajaţii de la Casa Albă în legătură cu modul în care aceştia trebuie să împacheteze hainele preşedintelui pentru deplasările externe.

”Strategia” primei doamne a constat de această dată în realizarea unei valize separate pentru fiecare ţară inclusă în turneul internaţional al preşedintelui. 

Ţinutele ei vestimentare din această călătorie s-au încadrat în stilul afişat de fosta primă doamnă Michelle Obama, care a purtat la rândul ei un voal negru în timpul întâlnirii cu papa Benedict al XVI-lea, în 2009.

Michelle Obama a ales şi ea să nu poarte batic în Arabia Saudită, însă decizia ei a fost criticată în epocă de actualul preşedinte, Donald Trump pe Twitter: ”Mulţi oameni au spus că este minunat că Michelle Obama a refuzat să poarte batic în Arabia Saudită. Însă acei oameni au fost insultaţi. Avem deja suficient de mulţi duşmani”.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.