Consiliul de administraţie al producătorului de gaze Romgaz, una din cele mai profitabile companii de stat, a modificat propunerea de dividende, acceptând să aloce pentru dividende 1,47 miliarde lei, din profitul pe 2016 şi din rezervele realizate în anii trecuţi, fiind a doua companie care ia o astfel de decizie, după Conpet.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Noua propunere de dividend brut total pe acţiune în valoare de 3,82 lei, din care 2,40 lei aferent exerciţiului financiar 2016 şi 1,42 lei din rezultatul reportat al anilor precedenţi”, arată un raport transmis Bursei de Valori Bucureşti (BVB).

Profitul net al Romgaz de anul trecut, conform situaţiilor financiare, este de 1,02 miliarde lei.

Din această sumă, dividendele cuvenite acţionarilor sunt de 925 milioane lei, adică de 90,28% din profitul net.

”Propunerea de repartizare a profitului s-a făcut luând în considerare Memorandumul Ministerului Finanţelor Publice, transmis de Ministerul Energiei prin adresa nr. 260176/1 februarie 2017, respectiv procentul de minim 90% din profitul net realizat al anului 2016”, arată raportul producătorului de gaze.

Valoarea dividendului a fost de 2,4 lei/acţiune aferent profitului net realizat în anul 2016.

Valoarea dividendului suplimentar pe acţiune rezultată ca urmare a repartizării sumei de 547,29 milioane lei este de 1,42 lei/acţiune.

Romgaz a realizat în primul trimestru al acestui an un profit net de 565,8 milioane lei (125,7 milioane euro), cu 16% mai mare faţă de nivelul înregistrat în perioada similară a anului trecut.

Acţiunile companiei se tranzacţionează pe piaţa Bursei de Valori din Bucureşti (BVB) şi a Bursei din Londra (LSE). Acţionar principal este statul român, cu o participaţie de 70%.

De altfel, statul român va fi principalul beneficiar al deciziei de aliocare a sumelor suplimentare din rezerve pentru dividende. Banii ar putea ajunge la noul Fond de Dezvoltare pe care intenţionează să îl creeze guvernul în acest an.

Decizia dezavantajează, însă, compania de stat, care rămâne cu mai puţini bani pentru investiţii.

Pe lângă stat, şi Fondul Proprietatea, un acţionar minoritar foarte activ, a ceut, la mai multe companii de stat la care are participaţii şi care dispun de cash, alocarea de sume suplimentare din rezerve pentru dividende.

Compania Conpet, un monopol al transportului de produse petroliere prin conducte, a acceptat să aloce 143,5 milioane lei acţionarilor din profitul pe anii trecuţi, decizie de care profită în special statul şi Fondul Proprietatea.

Fondul a cerut alocarea de dividende suplimentare la alte companii de stat din energie care dispun de cash, precum Hidroelectrica şi Nuclearelectrica. 

Romgaz are în prezent o valoare de piaţă de 12,9 miliarde lei (2,9 miliarde euro), la ultimul preţ de închidere a şedinţei, de 33,40 lei/acţiune.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.