Aproximativ 1.400 de ansambluri rezidenţiale cu minimum 30 de apartamente se află în acest moment în dezvoltare în Bucureşti, Cluj-Napoca, Timşoara, Constanţa, Iaşi, Braşov şi Sibiu, arată un raport publicat luni de site-ul imobiliare.ro.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Aceste proiecte se află în diferite faze de dezvoltare, în condiţiile în care unele au obţinut recent autorizaţia de construcţie sau se află în proces de iniţiere a PUZ-ului, în vreme ce altele au fost deja vândute.

Cele mai multe proiecte se găsesc în zona Capitalei, în următorul oraş clasat numărul acestora fiind la mai puţin de jumătate.

Potrivit datelor imobiliare.ro, interesul pentru segmentul rezidenţial nou s-a triplat din 2012 încoace, iar 60% dintre potenţialii cumpărători ar opta înprezent pentru o locuinţă nouă, în detrimentul uneia vechi.

Multe dintre ansamblurile cuprinse în acest studiu sunt încă nefinalizate, ceea ce ar sugera că, în prezent, cererea tinde să depăşească oferta din piaţă, susţine studiul.

În Capitală există în prezent 500 de ansambluri rezidenţiale, din care 88% de apartamente. Dintre acestea, 124 sunt deja vândute, iar 99 au obţinut autorizaţia de construcţie sau sunt în faza de iniţiere a PUZ-ului.

Cele mai mari complexuri rezidenţiale din zona Capitalei sunt amplasate la marginea oraşului, unde dezvoltatorii au găsit terenuri suficient de mari pentru dezvoltări de amploare.

Potrivit Imobiliare.ro, piaţa timişoreană reuneşte în prezent un total de 182 de ansambluri rezidenţiale, din care 88% de apartamente.

După Bucureşti, Cluj-Napoca reuneşte cea mai mare ofertă de ansambluri rezidenţiale din România, cu 192 de proiecte, din care 91% de apartamente.

Dintre acestea, 60 sunt disponibile în piaţă, 81 au fost deja vândute, iar restul au autorizaţia de construcţie sau sunt în proces de realizare a PUZ-ului.

Aflat în momentul de faţă într-o strânsă concurenţă cu Bucureştiul în ceea ce priveşte preţurile locuinţelor, Clujul a cunoscut, încă din perioada de boom, o dezvoltare rezidenţială intensă a localităţilor limitrofe.  

În Constanţa există în prezent 187 de proiecte de locuinţe, iar dintre acestea, 66 au fost deja contractate, 50 se află în faze preliminare demarării lucrărilor, în vreme ce 71 sunt disponibile spre vânzare.

În Iaşi şi împrejurimi există în prezent 145 de ansambluri de locuinţe, dintre care 81% de apartamente. Cele mai multe dintre acestea, respectiv 90 de proiecte, sunt disponibile spre vânzare, în vreme ce 20 au fost deja contractate, iar restul de 35 se află în etape preliminare demarării construcţiei.

În Braşov există 145 de ansambluri rezidenţiale, dintre care 70% de apartamente, iar 75 sunt disponibile spre vânzare.

În Sibiu sunt 59 de proiecte rezidenţiale, din care 82% de apartamente, iar 38 sunt disponibile în piaţăi, potrivit datelor centralizate de imobiliare.ro.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.