Fondul Proprietatea (FP), acţionar minoritar al Hidroelectrica, una din cele mai profitabile companii de stat, vrea ca producătorul de energie să repartizeze acţionarilor tot profitul net realizat de anul trecut sub forma dividendelor, rezultat care a depăşit 1 miliard de lei, la care se adaugă încă 1 miliard de lei din rezultatul reportat reprezentând surplus realizat din rezerve din reevaluare.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Subiectele vor fi supuse aprobării în Adunarea Generală a Acţionarilor ce va avea loc pe 26 mai.

Anul trecut, profitul net al companiei a depăşit 1 miliard de lei.

”Încă se fac calcule. Noi nu am făcut nicio propunere. Ministerul Energiei (acţionarul majoritar, n.r.) ar putea propune ca Hidroelectrica să dea dividende în cuantum de 90% din profitul net realizat anul trecut şi de maximum 500 milioane lei din rezerve, faţă de 1 miliard lei cât este propunerea FP”, au declarat pentru News.ro surse din rândul acţionarului majoritar.

De altfel, subiectele se află pe ordinea de zi a şedinţei AGA publicată pe site-ul Hidroelectrica, convocatorul fiind completat la solicitarea FP.

Astfel, unul din puncte prevede aprobarea repartizării a 100% din profitul net distribuibil acţionarilor aferent anului trecut sub formă de dividende.

Un alt subiect presupune ”aprobarea distribuirii sumei de 1 miliard de lei către acţionarii societăţii, proporţional cu participarea acestora la capitalul social al societăţii, din rezultatul reportat reprezentând surplus realizat din rezerve din reevaluare”.

Documentul subliniază totodată că dividendul brut repartizat din rezultatul reportat se va cumula cu cel distribuit din profitul net realizat anul trecut.

Avocatul Remus Borza, fostul administrator judiciar al societăţii, spunea recent că producătorul de energie ar trebui să dea dividende de 50-60% din profitul net realizat anul trecut, şi nu de 90% cum a decis Guvernul în ceea ce priveşte companiile de stat.

Hidroelectrica are acum rezerve de 2,2 miliarde lei, adică 500 milioane euro cash în depozite bancare, au anunţat recent reprezentanţii companiei.

În 2016, compania a înregistrat o cifră de afaceri de 3,3 miliarde lei şi un profit brut de 1,5 miliarde lei.

Hidroelectrica acoperă în prezent 32 de judeţe şi are o pondere de 30-31% din producţia de energie electrică la nivelul ţării.

Societatea are şapte sucursale şi o putere instalată de 6.442 MW.

Hidroelectrica a încheiat primul trimestru cu un profit brut de 482 milioane lei, cel mai mare câştig trimestrial obţinut până acum de companie, cu 100 milioane lei mai mare faţă de perioada similară a anului trecut, a declarat într-un interviu pentru News.ro directorul general al companiei, Ovidiu Agliceru.

Pentru întregul an 2017, Hidroelectria şi-a propus să obţină un profit brut de 1,2 miliarde de lei, la venituri de 3,1 miliarde lei.

Compania şi-a planificat pentru acest an o producţie de 14,5 TWh, faţă de anul trecut, când a realizat o producţie de 17,6 TWh.

Hidroelectrica s-a aflat în insolvenţă în perioada iunie 2012 - iunie 2016, timp în care a reziliat toate cele 11 contracte cu aşa numiţii "băieţi deştepţi", un mecanism de privatizare a profitului demarat în 2004 şi care a prejudiciat compania cu circa 1,1 miliarde de euro doar în perioada 2006-2012, potrivit calculelor fostului administrator judiciar, Euro Insol.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.