Preşedintele Donald Trump le-a spus oficialilor ruşi în Biroul Oval, săptămâna trecută, că destituirea directorului FBI James B. Comey l-a eliberat de ”mare presiune”, potrivit unui rezumat al întâlnirii, dezvăluie ziarul The New York Times.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Tocmai l-am destituit pe directorul FBI. Era nebun, un nebun”, a declarat Trump, potrivit acestui document, citit pentru NYT de către un oficial american.

”M-am confruntat cu o mare presiune din cauza Rusiei. A fost înlăturată”, le-a spusTrump.

”Eu nu sunt anchetat”, a adăugat şeful statului.

Conversaţia, care a avut loc într-o întâlnire pe 10 mai - la o zi după destituirea lui Comey -, consolidează ideea potrivit căreia Trump l-a dat afară pe Comey în primul rând din cauza investigaţiei Biroului Federal de Investigaţii (FBI) cu privire la o posibilă complicitate între membri ai campaniei sale şi agenţi ruşi, comentează NYT.

Trump a recunoscut de altfel acest lucru într-un interviu pentru un post de televiziune, însă Casa Albă a oferit altă justificare destituirii.

Documentul de la Casa Albă cu aceste declaraţii are la bază note luate în Biroul Oval şi a fost pus în circulaţie ca versiunea oficială a întâlnirii.

Un oficial a citit din acest document pentru NYT, iar un al doilea oficial a confirmat liniile mari ale discuţiei, scrie ziarul.

Sean Spicer, un purtător de cuvânt al Casei Albe, nu a contestat această relatare.

El afirmă, citat într-un comunicat, că James Comey a exercitat o presiune inutilă asupra capacităţii preşedintelui de a avea schimburi diplomatice cu Rusia în probleme precum situaţia din Siria, Ucraina şi cu privire la Statul Islamic.

”Dându-se în spectacol şi politizând investigaţia cu privire la acţiunile Rusiei, James Comey a creat o presiune inutilă asupra capacităţii noastre de a ne angaja şi negocia cu Rusia”, a spus Spicer.

”Ancheta ar fi continuat oricum şi, evident, terminarea (contractului de muncă al) lui Comey nu ar fi oprit-o. Încă o dată, adevăratul subiect este că securitatea noastră naţională a fost subminată de divulgarea unor conversaţii private şi extrem de clasificate”, a adăugat el.

La o zi după concedierea lui Comey, Trump l-a primit pe ministrul rus de Externe Serghei V. Lavrov, în Biroul Oval, împreună cu ambasadorul rus în Statele Unite Serghei I. Kisliak.

Această întâlnire a declanşat o furtună, săptămâna aceasta, după ce NYT a dezvăluit că Trump a divulgat informaţii despre o operaţiune israeliană în lupta împotriva terorismului.

Un al treilea oficial guvernamental, la curent cu întâlnirea, l-a apărat pe preşedinte.

Potrivit acestui oficial, Trump a folosit o tehnică de negociere atunci când i-a spus lui Lavron despre ”presiunea” la care era supus.

Ideea, sugerează oficialul citat, era să le inducă un sentiment de obligaţie oficialilor ruşi şi să obţină astfel concesii de la Lavrov - cu privire la Siria, Ucraina şi alte probleme -, spunând că amestecul rus în alegerile de anul trecut i-a creat probleme politice imense.

Preşedintele a insistat că acest amestec nu a influenţat rezultatul scrutinului, dar a devenit o adevărată bâtă pentru adversarii săi.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.