Noua lege care reglementează piaţa asigurărilor auto obligatorii RCA prevede un mecanism corect de despăgubire a victimelor accidentelor de circulaţie, prejudiciile suferite fiind stabilite fie de judecător, fie pe cale amiabilă, a anunţat vineri Asociaţia Victimelor Accidentelor de Circulaţie (AVAC).

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Deputaţii au adoptat marţi, cu 226 voturi „pentru”, 25 de voturi „împotrivă” şi 4 abţineri, proiectul de lege privind asigurarea obligatorie de răspundere civilă auto.

AVAC a subliniat că au existat dezbateri aprinse în comisiile de specialitate, legate de modalitatea de stabilire a despăgubirilor, însă consideră că parlamentarii au înţeles complexitatea acestui mecanism şi astfel, actualul articol ce reglementează stabilirea despăgubirilor are o formă ce poate fi pusă în practică.

”Persoanele prejudiciate care au suferit vătămări corporale pot alege varianta amiabilă de stabilire a despăgubirii care, aşa cum este prevăzută în lege, garantează un nivel minim al indemnizaţiei, urmând ca, prin particularizare cu ajutorul unor documente de specialitate (medicale şi/sau psihologice) să se poată ajusta despăgubirea pentru fiecare caz în parte”, se arată în comunicat.

Referitor la procedura judecătorească, singurul în măsură să analizeze şi să decidă este magistratul judecător, care are la îndemână probe cu caracter medical, medico-legal, psihologic şi statistic, potrivit asociaţiei. AVAC subliniază că stabilirea prejudiciului trebuie să aibă la bază principiului proporţionalităţii între suma acordată şi intensitatea şi durata vătămărilor.

”Trebuie înţeles că, la baza despăgubirii, se află instituţia răspunderii civile delictuale ce implică repararea integrală a prejudiciului. Suma acordată drept despăgubire trebuie să fie echitabilă, rezonabilă şi desigur să nu reprezinte o îmbogăţire fără justă cauză”, se arată în comunicat.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.