Proprietarii de clădiri care nu asigură lucrări de reparaţii, consolidare, reabilitare, dar şi curăţenia imobilelor pe care le deţin vor fi amendaţi cu până la 5.000 de lei, conform proiectului de hotărâre aprobat joi de Consiliul General al Municipiului Bucureşti (CGMB). Primarul Capitalei, Gabriela Firea, a explicat că prin acest proiect se doreşte responsabilizarea cetăţenilor.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Proiectul de hotărâre a fost aprobat cu 37 de voturi "pentru” şi 11 voturi "împotrivă”.

"Noi sperăm să nu aplicăm amenzile maxime. Vrem să tragem un semnal de alarmă şi să îi responsabilizăm pe cetăţeni. Vom veni curând cu o modificare şi, în funcţie de clădire, va exista un termen pentru reabilitare. După acel termen se va aplica amenda”, a declarat primarul Capitalei, Gabriela Firea.

La rândul său, consilierul USR Roxana Wring a spus că, dacă Poliţia Locală ar funcţiona, imobilele nu ar mai fi vandalizate.

"Proiectul este pe principiul să fie bine ca să nu fie rău, pentru că nu va îmbunătăţi nimic din aspectul arhitectural al Bucureştiului. Pe Calea Victoriei vedem clădiri istorice zugrăvite ca să acopere vandalizarea lor. Nu asta e soluţia. Dacă am avea o poliţie locală care să funcţioneze, aceste imobile nu ar fi vandalizate”, a subliniat consilierul.

"Proprietarii, persoane fizice sau juridice şi titularii dreptului de administrare sau ai altor drepturi reale asupra clădirilor au obligaţia să asigura efectuarea lucrărilor de reparaţii curente, întreţinere, consolidare şi după caz reabilitarea energetică a anvelopei şi/sau a acoperişului, în condiţiile legii”, se arată în primul articol al proiectului de hotărâre.

Conform proiectului, instituţiile publice, agenţii economici şi persoanele juridice au obligaţia de a întreţine imobilele în care lucrează, prin reparaţii şi amenajări, spălarea geamurilor şi a vitrinelor, întreţinerea faţadelor şi zugrăvirea lor şi asigurarea igienei.

La rândul lor, cetăţenii au obligaţia de a întreţine locuinţele pe care le deţin, precum şi anexele gospodăreşti, curţile şi împrejurimile lor, să finalizeze la termen construcţiile începute şi să repare şi să întreţină instalaţiile aferente imobilelor. Nerespectarea acestor obligaţii se sancţionează cu amenzi de la 1.000 la 5.000 de lei, precizează municipalitatea.

"Din activitatea curentă a Direcţiei Generale de Poliţie Locală şi Control a Municipiului Bucureşti şi a Direcţiei Generale Dezvoltare Urbanism, s-au constatat numeroase încălcări sau nerespectări ale normelor privind buna gospodărire din parea instituţiilor publice, ale agenţilor economici, ale altor persoane juridice, precum şi ale cetăţenilor. Aceasta a deterinat un aspect urbanistic neplăcut al municipiului Bucureşti, principalul centru economico-administrativ şi cultural al ţării şi implicit o degradare a stării de normalitate civică”, se mai arată în expunerea de motive a proiectului.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.